latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:31 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

На Козари постављена едукативна стаза "Упознај завичај"

У Националном парку "Козара" постављена је едукативна стаза под називом "Упознај завичај" намијењена ученицима нижих разреда основне школе, а реализована је уз подршку Туристичке организације града Приједора и компаније "Арселор Митал Приједор".
Козара:"Упознај завичај" - Фото: СРНА
Козара:"Упознај завичај"Фото: СРНА

Стаза се налази у шуми између хотела "Монумент" и мотела "Бијеле воде". Дуж ње је постављена 21 инфо-табла са илустрацијама чији аутори су чланови Удружења ликовних умјетника Приједор и кратким објашњењем шта свака илустрација представља, а осим инфо-табли ту је и тематска укрштеница о Националном парку "Козара".

Директор Туристичке организације града Приједора Амира Ганић рекла је да је основна замисао да дјеца више, лакше, забавније и једноставније уче о свом окружењу.

"Мислимо да ће добро доћи дјеци која на планину долазе са родитељима као и ђацима који на Козари бораве у школи у природи", рекла је Ганићева новинарима у Приједору.

На таблама су приказане опште особине града и села, положај и туристички, историјски, спортски и рекреативни капацитети планине Козаре, флора и фауна Националног парка "Козара", ријека Сана и значај заштите животне средине, институције културе, вјерски објекти, спортски клубови, фолклор и привреда града Приједора.

Ту је и илустрација најважнијих сервисних служби и бројева телефона са карикатурама полицајца, љекара хитне помоћи и ватрогасца, док је за приказ општих података о саобраћају и врстама саобраћаја као мотив послужила чувена фотографија "Битлса" из 1969. године која се нашла на насловници њиховог албума "Еби роуд".

Крајем септембра ове године едукативну стазу "Упознај Приједор" са тематском укрштеницом о граду на Сани Туристичка организација града Приједора и "Арселор Митал Приједор" поставили су у парку у приједорском најмногољуднијем насељу Пећани.

Извор: СРНА