latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:46 | Аутор: РТРС

Бекенбауер куповао гласове за Мундијал 2006?

Чинило се да је корупционашки скандал и Свјетској фудбалској асоцијацији при крају, али је појачана истрага која се тиче Свјетског првенства 2006. у Њемачкој.

Истражитељи су почели са претресом кућа званичника, због навода да је било корупције приликом додјеле домаћинства Мундијала Њемачкој, рекли су тужиоци у Швајцарској.

Истрага је фокусирана на чланове организационог комитета Свјетског првенства 2006. године, међу којима је и легендарни Франц Бекенбауер, који је негирао оптужбе за корупцију.

Осим њега, под сумњом је и бивши високи званичник ФИФА Урс Линси, а њемачки медији наводе да су коришћене велике своте новца како би се куповали гласови у овој организацији.

Поред Бекенбауера и Линсија, предмет истраге су још двојица чланова организационог комитета, чија имена још нису позната.

“Канцеларија тужиоца Швајцарске потврђује је да је 23. новембра 2016. године спровела претрес кућа у сарадњи са федералном полицијом (федпол) на бројним локацијама у дијеловима земље у којима се говори њемачким језиком“, стоји у саопштењу.

Канцеларија је почела са истрагом прошле године, како би размотрила оптужбе да су четворица чланова комитета били укључени у превару и прање новца. У сриједу је објављено да је Линси један од њих, човјек који је између 2002. и 2007. године био генерални секретар ФИФА.

Случај је први пут дошао на насловне стране у октобру 2015, када је њемачки дневник "Шпигл" оптужио Њемачку да је користила тајни фонд како би куповала гласове за домаћинство Мундијала 2006.

Новац је наводно дошао од Роберта Луи-Драјфуса, који је 2000. био на челу њемачког гиганта "Адидаса". Он је обезбиједио новац на захтјев Бекенбауера, пошто је он, као водећи члан организационог комитета, желио да обезбиједи домаћинство највећег турнира у фудбалу.

Освајач "Богиње" и као играч и као тренер признао је да правио грешке у процесу, али је одбацио било какве наводе о превари.

Посебна истрага о нерегуларностима у вези са Свјетским првенством 2006. покренута је у марту у Фудбалском савезу Њемачке.

Тада је речено да не постоје докази да су њемачки званичници плаћали за гласови у ФИФА и да су уплате ишле најмање једном бившем званичнику организације преко компликоване мреже банковних рачуна.

Извор: Б92