latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:57 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Критике Џонсону због промоције књиге током посјете Србији

Лабуристичка партија је критиковала шефа британске дипломатије Бориса Џонсона зато што је званичну посјету Србији, раније овог мјесеца, искористио за промоцију своје најновије књиге о Винстону Черчилу, позвавши га да објасни свој поступак, пише лондонски "Гардијан".
Борис Џонсон - Фото: vijesti.me
Борис ЏонсонФото: vijesti.me

У тексту Гардијана се подсећа на то да је британски министар спољних послова у београдској књижари, другог дана посјете Србији, дискутовао о својој књизи "Черчилов фактор" и потписао неколико примерака, уз присуство српског преводиоца књиге.

Лабуристички посланик Ендрју Гвин позвао је Џонсона да "одмах објасни" зашто је у Србији причао о својој књизи.

"Одговорност Бориса Џонсона је да води Форин офис, а не да промовише продају своје књиге", истакао је он, додавши да би торијевци требало да се усредсреде на интересе земље, али да их нажалост више занимају сопствени интереси.

И Том Брејк, портпарол Либерално-демократске странке, рекао је да Џонсон не би требало да "ради нешто друго током посјете иностранству, коју финансирају порески обвезници".

Гардијан наводи да су многи медији извјестили о Џонсоновој посети књижари у Србији, али истиче да је Форин офис уочи Џонсоновог доласка у Србију саопштио да "то апсолутно није промотивни догађај".

Неименовани извор је рекао да су Џонсон и његови сарадници посебно тражили да књига не буде у првом плану, те да је министру било непријатно када је наишао на такав дочек у књижари.

Исти извор је навео да је Џонсон разговарао о књизи и потписивао примјерке малој групи људи из љубазности, али да нема ни говора о томе да је он покушао да током званичне посете "погура" своје приватне интересе.

У Форин офису указују на то да би сугерисање је Џонсон намјерно промовисао књигу било потпуно погрешно.

"Министар спољних послова је био позван да разговара о слободи медија у најстаријој књижари у Београду. Та књижара је одлучила да га дочека с неколико његових књига изложених у првом плану, а поједини локалци су га замолили да им потпише књиге", рекла је портпаролка Форин офиса.

Гардијан наводи да то није први пут да је књига "Черчилов фактор" упала другима у очи откако је Џонсон изабран за министра спољних послова у јулу мјесецу, јер је он један њен примерак раније поклонио новозеландском колеги Марију Мекалију после дипломатског састанка.

Извор: Танјуг