latinica  ћирилица
01/12/2016 |  13:08 | Аутор: РТРС

Грабовац: Матузовић опструисао предмет "Оџак"

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац тврди да је Ђуро Матузовић ослобођени бивши припадник ХВО-а, као бивши радник Агенције за истраге и заштиту БиХ опструисао истрагу у предмету која се односи на српску масовну гробницу и два контејнера УН у Оџаку.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

- Матузовић који је 2012. године у Сипи преузео овај предмет ништа није урадио да се он доведе до краја и истраже ратне злочини почињени над Србима у Оџаку - рекао је Грабовац.

Он каже да је "Матузовић највјероватније тада имао сазнања да се његово име доводи у везу са ратним злочинима почињеним над Србима у Оџаку, због чега је одлучио да опструише истрагу у овом предмету".

- Породице српских жртава рата никада неће одустати од доказивања истине и привођењу правди лица одговорних за злочине над Србима у Оџаку и простору Посавине - поручио је Грабовац.

Он је поручио да неће одустати од утврђивања истине и скидања тајне коју годинама крију два напуштена контејнера са ознакама УН у Оџаку и локацију српске масовне гробнице.

Грабовац је рекао да ће до краја ове седмице обићи локацију Градског муслиманског гробља у Оџаку гдје се у два контејнера са ознакама УН годинама налазе људски посмртни остаци за које сумња да је ријеч о Србима.

Он је рекао да не вјерује да ће правосуђе БиХ процесуирати десеторицу ухапшених припадника ХВО-а, осумњичених за ратне злочине над Србима у Орашју, због блискости хрватске и бошњачке политичке елите која има посебан утицај на правосуђе у БиХ, те да је увјерен да би они, чак, могли бити ослобођени.

Суд БиХ донио је рјешење којим је одбијен приједлог Тужилаштва БиХ о продужењу притвора осумњиченима припадницима ХВО-а за ратне злочине над Србима у Орашју.

Ђури Матузовићу, Иви Оршолићу, Тади Оршолићу, Марку Доминиковићу, Јоси Недићу, Марку Блажановићу, Мати Живковићу, Анти Живковићу и Стјепи Ђурићу одређене су мјере забране напуштања мјеста боравишта, уз обавезу овлаштених службених лица да најмање два пута дневно, насумично контролишу да ли осумњичени бораве на назначеним адресама, те забрана путовања, уз привремено одузимање свих путних исправа, забрану издавања нових и забрану кориштења личне карте за прелазак границе.

Извор: СРНА