latinica  ћирилица
01/12/2016 |  13:13 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Девенпорт: Србија би до краја године требало да отвори још поглавља

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, оцијенио је данас у Нишу да Србија напредује на европском путу као и да би до краја године требало да отвори "још неколико" поглавља у преговорима о приступању ЕУ.

Девенпорт је новинарима у нишком ЕУ Инфо кутку рекао да ће и у 2017. години Србија моћи да користи око 200 милиона евра из претприступних фондова ЕУ.

"Приоритет за коришћење тих средстава биће дефинисан у сарадњи са Владом Србије и Канцеларијом за европске интеграције. Фокус ће свакако бити на енергетици, транспортној мрежи и владавини права. Желимо да и даље подржавамо напоре Србије да у потпуности примјени акциони план за поглавља 23 и 24 у области реформе правосуђа и ефикасније борбе против корупције", рекао је Девенпорт.

Шеф Делегације ЕУ у Србији поклонио је данас комплет од 50 књига на енглеском језику Универзитетској библиотеци "Никола Тесла" у Нишу.

Девенпорт је подсјетио да Делегација ЕУ у Србији спроводи пројекат "ЕУтека" који укључује 47 библиотека широм Србије, а циљ је да библиотеке буду спона измедју Европске уније и грађана.

Извор: БЕТА