latinica  ћирилица
01/12/2016 |  14:19 | Аутор: РТРС

Дачић: Очекујемо отварање нових поглавља у децембру

Србија очекује да би током децембра у Бриселу могла да буде одржана међувладина конференција на којој ће бити отворено још најмање једно поглавље у преговорима о приступању србије ЕУ, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је рекао да се очекује да Србија отвори најмање једно поглавље, а то је поглавље 5, које се односи на јавне набавке.

Србија се, рекао је, нада да ће бити отворена и поглавља 25 и 26, која се односе на образовање, науку и културу.

Дачић је рекао да се 13. децембра очекује састанак Савејта за опште послове ЕУ на којем ће бити усвојени закључци о проширењу које ће потврдити Европски савјет.

- Очекујемо да тај документ буде позитивно интониран, да ће показати све што је Србија урадила у претходном периоду и да ће бити референтан и за отварање нових преговарачких поглавља - рекао је Дачић.

Београд за наставак дијалога са Приштином, али...

Споразум о правосуђу који је постигнут у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине је значајан за општу оцјену о напретку и сигурно ће допринијети отварању поглавља, рекао је Дачић, али је додао да суштинско питање остаје формирање Заједнице српских општина.

Дачић је рекао да је Београд за наставак дијалога са Приштином који је статусно неутралан, али који подразумијева да Приштина сваки разговор не почиње са ријечима "геноцид" и "етничко чишћење" које је наводно Србија спровела.

Приштина, оцијенио је, показује нервозу зато што има све мање успјеха на међународној сцени, рекао је Дачић и подсјетио на изјаву известиоца ЕП за Косово Урлихе Луначек, која је рекла да јој је криво што пет земаља ЕУ није признало самопроглашено Косово.

То, рекао је Дачић, показује колики се притисак врши не само на Србију него и на чланице ЕУ да признају самопроглашено Косово.

Говорећи о напуштању скупа у Варшави на којем је министар спољних послова самопроглашеног Косова Енвер Хоџај рекао да је Србија крива за ратове на простору бивше Југославије, Дачић је прије него је одлучио да напусти скуп сачекао да види каква ће бити реакција представника ЕУ.

Та реакција је, каже, изостала.

- Можда сам погријешио, али тако сам мислио. Нервоза је настала зато што сам рекао да Србија неће да призна Косово, а Хоџај је рекао да хоће - пецизирао је Дачић.

Тема тог скупа у Варшави, подсјетио је, била је безбједносна компонента и помирење, те запитао о каквом помирењу да причамо послије Хоџајевих ријечи.

Извор: Танјуг