latinica  ћирилица
01/12/2016 |  14:27 | Аутор: РТРС

Порошенко: Морамо бити спремни за велику руску инвазију

Једини разлог због којег Украјина изводи ракетна тестирања у близини Крима је неопходност да будемо спремни за велику руску инвазију, рекао је Петро Порошенко
Петро Порошенко (Фото: Прес-служба предсједника Украјине) -
Петро Порошенко (Фото: Прес-служба предсједника Украјине)

"Још једном наглашавам - једини разлог, који нас сада приморава да одржимо ове вјежбе је потреба да увијек будемо спремни за велику инвазију нашег агресивног сусједа“, рекао је украјински предсједник Петро Порошенко, а пренијели су локални медији.

"Сигуран сам да смо за двије године показали да смо изградили нову украјинску војску и желим да нагласим да су ове вјежбе и тестирања у складу са међународним правом“, навео је Порошенко.

Кијев је 1. децембра почео дводневна ракетна тестирања недалеко од Крима, док су, као одговор, бродови руске Црноморске флоте заузели положаје код западне обале Крима.

То је учињено како би помогли да се ојача ваздушна одбрана полуострва.

Ракетна тестирања Украјине разгнијевила су Русију, која је своје ваздухопловне снаге ставила у висок степен борбене готовости, преноси Ројтерс.

Министарство одбране у Москви саопштило је да ће Русија одговорити на украјинске војне вежбе тако што ће оборити све ракете које се нађу у зони летова изнад Симферопоља и Одесе, јавља Спутњик.

То је најавио и портпарол Кремља Дмитриј Песков ријечима да ће такве мјере бити предузете уколико се процијени да постоји опасност од тих ракета.

Извор: Б92