latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:51 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Приједор- Пријавити насиље у породици (ВИДЕО)

Посљедњих година у Приједору је у порасту број пријављених случајева насиља у породици. Жртве су најчешће жене, али често и дјеца.
Прихватни центар у Приједору - Фото: РТРС
Прихватни центар у ПриједоруФото: РТРС

У Центру за социјални рад Приједор, посљедњих десет мјесеци евидентирано је 116 случајева насиља у породици. Иако је број пријављених случајева у сталном порасту, охрабрује податак да је све више самоиницијативних пријава насиља. Жртве насиља у породици прво буду смјештене у прихватну станицу ове установе.

Психичко и физичко малтретирање у породици тешко је изговорити, а још теже проживјети. Међутим, овако изгледа свакодневица жена које трпе насиље. Већина жртава, прије него што пријави насилника, злостављање трпи годинама.

За три године у прихватној станици приједорског Центра за социјални рад збринуто је око 650 жртава насиља. На овом мјесту проводе 72 сата, а након тога, већина се врати у средину гдје су и претрпјели насиље. Разлог томе јесу страх од одузимања дјеце, материјална зависност, као и осуда околине.

Правила за случајеве насиље нема - дешава се у готово свим слојевима друштва, истичу у овдашњем центру. Психолози кажу, погрешно је лијечити посљедице, већ би требало утицати на превенцију насиља. Грађани Приједора су категорични да су казне за насилнике преблаге. Тек онда када буду удаљени заувијек са мјеста насиља и буду строже кажњени, добро ће размислити прије него што још једном одлуче да почине насиље у породици.