latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:03 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Шаровићеве мјере доводе у питање уставну структуру БиХ (ВИДЕО)

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас у Бањалуци да је у писму ММФ-а властима у БиХ препоручено да избјегавају предузимање мјера о "плавом дизелу" које је предложио министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је нагласио да писмо шефа мисије ММФ-а у БиХ Надина Илахија говори да Република Српска није ни учествовала у договорима о "плавом дизелу".

Он је рекао да је у писму, које је 29. новембра упућено свим члановима Фискалног савјета, наведено да ММФ сматра да предложене мјере о увођењу "плавог дизела" нису изводљиве нити би имале ефекте у подршци пољопривредницима.

Тегелтија је појаснио да је из ММФ-а, између осталог, упозорено да "поменути приједлог урушава интегритет система индиректног опорезивања, доноси додатну ставку у тренутној расподјели између државе и ентитета, што би могло довести у питање уставност и усвајање приједлога, па и нарушавање циљева предвиђених програмом проширеног кредитног аранжмана".

Он је рекао да Српска није против "плавог дизела" и да већ проводи ту мјеру подршке пољопривредним произвођачима.

"Ако се у наредној години усвоји Закон о акцизама и буду повећале путарине биће потребна већа средства него што су сада, јер пољопривредни произвођачи и даље неће плаћати путарину за гориво које користе у својој производњи", навео је Тегелтија.

Изор: Срна