latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:06 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Посљедњи рок за одржавање конститутивних сједница скупштина општина (ВИДЕО)

Данас је био посљедњи рок за одржавање конститутивних сједница скупштина општина, а бројне општине ту су обавезу обавиле управо данас.
Скупштина општине Билећа - Фото: РТРС
Скупштина општине БилећаФото: РТРС

Тамо гдје су резулати избора били неизвјесни и скупштинске већине тијесне, ове сједнице обиљежио је уобичајени политчки фолклор – прекиди и напуштања сале, а у општинама гдје су скупштине већине стабилне и прве сједнице протекле су без проблема. 

Конститутивна сједница СО Билећа прекинута јер, јер није било договора о скупштинској већини, па самим тим није било могуће изабрати ново руководство. Нови датум сједнице није заказан.

У Рогатици опозиција, коју чине СДС, ДНС и Либерална странка напустила је сједницу, јер, кажу, није поштован закон приликом избора новог предсједника СО. У овој општини скупштинску већину имају СНСД, ПДП, ПУП-а и СРС „Српска у сигурне руке”.

И у Крупи на Уни посланици опозиционе СДС напустили су конститутивну сједницу, јер нису били задовољни начином на који је изабрана предсједница СО, Весна Недимовић из СНСД. У овој општини формирана је нова скупштинска већина коју чине СНСД и ДНС.

У Дервенти је скупштинска већина, коју чине СНСД, ДНС, СП, Уједињена Српска, ХДЗ БиХ, успјела да изабере скупштинско руководство. Предсједник СО је Маријан Кљајић из ХДЗ-а.

У Челинцу није било проблема приликом формирања нове власти. Нови предсједник СО је Дејан Куртиновић из Социјалистичке партије, а стабилну скупштинску већину чине 18 одборника СНСД-а, ДНС, СП-а, Уједињене Српске и ПДП-а.

И у Модричи скупштинску већину уз СНСД, ДНС и социјалисте чини и ПДП, а за предсједника СО изабран је Синиша Никић из ДНС-а. Као и Милораду Симићу из Дервенте и Момчилу Зељковићу из Челинца, и Младену Крекићу ово је четврти начелнички мандат.

Локална власт конституисана је и у Кнежеву, у којем је начелничку позицију, као независни кандидат освојио Горан Боројевић.

У гатачкој општинској управи нови-стари предсједник Скупштине општине је Јован Ковачевић из СДС, а већину чине одборници коалиције СДС, ПДП и СРС.