latinica  ћирилица
01/12/2016 |  16:17 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Српска ће предложити рјешења за заштиту својине њене територије

Представници Републике Српске предложиће у наредном периоду начин за рјешавање насталих проблема статуса државне имовине која се налази под забраном располагања, како би се створиле законске претпоставке за заштиту својине-територије Републике Српске, закључено је на данашњем састанку надлежних у Бањалуци.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

На састанку министра правде Српске Антона Касиповића са представницима Правобранилаштва и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове закључено је да ће тај приједлог истовремено обезбиједити да Оружане снаге БиХ могу користити перспективну војну имовину на територији Српске у мјери и у временском периоду за које се процијени да је то неопходно, саопштено је из Министарства правде Српске.

Саговорници су изразили став да је овакво рјешење нужно, јер је неопходна правна сигурност - да се поступа на основу закона и једнако у једнаким случајевима. Са друге стране, рјешавање разматраног проблема нужно је увести у оквире права и тако редуковати његове евентуалне политичке импликације, истиче се у саопштењу.

На састанку је разматрано питање правног статуса перспективне војне имовине која је у власништву Републике Српске и анализиране су активности предузете са циљем заштите интереса Српске у поступку пред органима на нивоу БиХ.

Саговорници су се усагласили да досадашње поступање Суда БиХ излази изван граница права, да није утемељено на закону јер на нивоу БиХ не постоји материјално-правни пропис из ове области, те да је Суд БиХ у потпуности занемарио Закон о одбрани БиХ у којем је јасно прецизирано на који начин може доћи до преноса власништва на имовини, са које је скинута забрана располагања.

Поред тога, изражена је забринутост јер Правобранилаштво БиХ захтијева упис права својине на некретнинама без ваљаног правног основа коју су уређени одговарајућим законом.

Сложености цјелокупне ситуације доприноси и став Канцеларије високог представника за БиХ, која у својим писмима износи контрадикторне ставове, дерогирајући тиме законе које је наметнуо, наглашава се у саопштењу.

састанку су присуствовали представници Министарства правде Српске, посланик Представничког дома ПС БиХ Душанка Мајкић, главни правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић, сви замјеници правобраниоца са сједиштем у мјестима Бањалука, Добој, Приједор, Фоча, Требиње, Источно Сарајево, Власеница, као и директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић и његови замјеници.

Извор: СРНА