latinica  ћирилица
01/12/2016 |  17:12 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Обиљежено 24 године од формирања 3. одреда специјалне полиције у Требињу

у Требињу су данас Ветерани 3. одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске обиљежиле 24 године од формирања те јединице.
Обиљежено 24 године од формирања 3. одреда специјалне полиције у Требињу - Фото: СРНА
Обиљежено 24 године од формирања 3. одреда специјалне полиције у ТребињуФото: СРНА

Тим поводом служен је помен погинулим и умрлим припадницима херцеговачког одреда специјалне полиције и положено цвијеће на спомен-плочу припадника полиције палих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Ратни замјеник команданта херцеговачког одреда специјалне полиције Драган Радановић рекао је да је ова јединица увијек била тамо гдје је најтеже, да је у ратним дејствима изгубила 12 бораца или око 10 одсто састава, да је сваки припадник у просјеку рањаван два пута, те да и данас од посљедица рата ветерани умиру релативно млади.

"Ми смо се борили за наша огњишта и за Републике Српску. Заслуге уживамо, али се за њих нисмо борили", рекао је Радановић.

Дејан Бодирога из Удружења ветерана 3. одреда СБП захвалио је Центру јавне безбједности /ЦЈБ/ Требиње и МУП-у Републике Српске што нису заборавили ратне заслуге специјалне полиције и жртве које су поднесене на тешком и дугом ратном путу јединице "од Требиња до западних крајева Републике Српске".

Он је посебну захвалност упутио и начелнику ЦЈБ Требиње Жарку Лакети који је допринио да се убрзају радови на споменику погинулим припадницима МУП-а, који граде ЦЈБ Требиње и Удружење ветерана.

Лакета је истакао да су се окупљени данас присјетили бораца који су дали живот за Републику Српску, односно за МУП Републике Српске, те одали захвалност њиховим породицама.

Обиљежавању 24. годишњице Одреда присуствовао је и Драган Симић, замјеник команданта Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске који је истакао да је Херцеговачки одред дао велики допринос стварању Републике Српске, због чега је, како је навео, данас част и понос бити дио присјећања на њихове заслуге.

Извор: Срна