latinica  ћирилица
01/12/2016 |  18:44 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

НАТО на билборде ставио и ОС БиХ; Јеринић необавијештен (ВИДЕО)

Скандалозно, дан Оружаних снага БиХ обиљежен под слоганом "Јединствени на путу ка НАТО".
НАТО билборди - Фото: РТРС
НАТО билбордиФото: РТРС

О томе као и о виновницима одлуке да на НАТО билбордима, који су се током новембра појавили широм БиХ, стоји и амблем Оружаних снага БиХ, замјеник министра одбране Борис Јеринић ништа не зна.

Тврди да је и ријеч замјеника пресудна при одлучивању у Министарству одбране, а одмах потом и да министар одбране има ексклузивно право да сам доноси поједине одлуке.

Да ли је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић уопште реаговао на чињеницу да се у пропаганди НАТО-а користи и лого Оружаних снага.

Или Јеринић уопште није реаговао или му је тешко јавности признати да у Министарству одбране игноришу његова питања, као и наша, јер и РТРС кандидовала иста питања, али и након 20 дана нема одговора. Штавише, НАТО кампања је настављена и у окриљу овог министарства.

Скоро мјесец дана широм БиХ постављени су билборди који пропагирају чланство БиХ у НАТО, а ко се у Министарству одбране сагласио да одобри да на њима буде и амблем Оружаних снага БиХ, Јеринић не зна. Истина, мада је његово обраћање назначено у позиву, јуче Јеринића није било на конференцији за новинаре Министарства одбране поводом 11 година ОС, али је "јединство на путу ка НАТО-у" поново изражено. Чекао је, каже, на позив РТРС да уложи приговор, мада су НАТО билборди за грађане Републике Српске непријатно подсјећање на август и септембар 1995, године, док је то за Јеринића само кампања. Јеринић се усудио и да НАТО кампању упореди с рекламном кампањом кока-коле, који је каже за БиХ од исте важности, јер кока-кола нарушава здравље грађана...

Смије ли у једином министарству које због значаја има два замјеника бити необавијештен и давати олаке одговоре, питање је на које одговара Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ.

- То је неозбиљно, волонтерски поредити кока-колу са бацањем бомби на становништво Републике Српске. Они не разумију зашто је Министарство одбране једино које има два замјеника. Није то случајно, нити да се СДС ухљеби тамо - каже Душанка Мајкић.

Док је одбрана позиције Републике Српске у извршној и законодавној власти БиХ дискутабилна, федерални званичници и о питању чланства у НАТО-у јасно су одређени.

- Треба нам јединство и вјерујем да ћемо га остварити по цјену да једни друге чекамо - каже Сеад Јусић, замјеник министра одбране БиХ.

Чекање се, судећи по званичним ставовима Републике Српске неће исплатити, ма како тумачили нечињење именованих званичника у извршној власти БиХ, попут Јеринићевог инертног односа ка пронатовској кампањи.

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, каже да је то очито нека врста пропаганде, те да они који су радили треба да виде на који начин су то направили.

Ко се усудио да у име грађана Републике Српске говори о јединству на путу ка НАТО-у и јесте питање на које већ данима нема одговора, јер очито су опет заказали они који су у бх. институције именовани да штите интересе Републике Српске.