latinica  ћирилица
01/12/2016 |  20:40 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Си-Ен-Ен: ЕУ у 2017. чека расцјеп

Док се Доналд Трамп припрема за Бијелу кућу, а Тереза Меј за Брезит, Европску унију 2017. године очекује суочавање са посљедицама политичких потреса из ове године након којих би се Њемачка могла наћи у улози усамљеног лидера.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Ренационализација политике, односно одбијање глобализације и међународне сарадње, које су карактерисали поредак послије 1945. године, постали су све популарнији. Како наводи Си Ен Ен, Европска унија посрће.

Италијански премијер Матео Ренци ће вјероватно изгубити подршку на референдуму о уставној реформи који се одржава за викенд, што ће скоро сигурно довести до његове оставке и успона антиевропских странака у Италији. У Аустрији ће, како се чини, нови предсједнк постати Норберт Хофер из крајње десничарске Слободарске партије.

Герт Вилдерс, из антиисламске и антиевропске Партије слободе у Холандији који је позивао на Европско патриотско прољеће и обећао да ће Холандија опет "бити велика", могао би да побиједи на парламентарним изборима на прољеће сљедеће године.

Ипак, како се наводи, Европска унија највише страхује од избора у двије највеће чланице - Њемачкој и Француској.

Покретачи европске интеграције Париз и Берлин сада се суочавају са популистичком крајњом десницом у виду Националног фронта и Алтернативе за Њемачку, мада је мало вјероватно да би они могли да побиједе на изборима. Међутим, више од популизма, Европској унији пријети растућа "шизма" у њемачко-француској осовини, а због различитог правца у којем се крећу Париз и Берлин, свака стратешка дугорочна визија за ЕУ скоро да је немогућа.

Француска се окреће себи, остављајући Њемачку саму на челу ЕУ - што је још тежи задатак због чињенице да Британци одлазе. Републикански кандидат у Француској Франсоа Фијон највјероватније ће се суочити са Марин Ле Пен из Националног фронта, коју ће вјероватно побиједити.

У Њемачкој се очекује побједа Ангеле Меркел за четврти канцеларски мандат, када ће доспјети под притисак не само домаћих бирача, већ и међународне заједнице, да је "посљедња бранитељка" умјерене либералне демократије и глобализације. И док се сви окрећу себи, Нјемачка ће се наћи на позицији коју никад није жељела - да покуша сама да води Европу.

А изазови су бројни - Брегзит, Русија, Турска, мигранти, криза еврозоне и непредвидљиви Доналд Трамп, закључује се у анализи.

Извор: Танјуг