latinica  ћирилица
02/12/2016 |  09:36 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Фатална грешка пилота довела до трагедије у Колумбији

Пилот авиона који се срушио у понедјељак у Колумбији упозорен је да можда неће имати довољно горива за цијели лет прије полетања са аеродрома у Боливији, преноси Би-Би-Си, а према изворима које цитира РТ, управо је пилот је одлучио да прескочи планирано досипање горива јер је лет каснио.
Пилот боливијског авиона који се срушио (Фото: anotao.com) -
Пилот боливијског авиона који се срушио (Фото: anotao.com)

Авион у коме се налазило 77 људи, од чега већина фудбалери бразилског фудбалског клуба Шапекоенсе, требало је да допуни гориво у боливијском граду Кобији прије него што се упути на своју коначну дестинацију преноси РТ, али локални медији наводе да то није било могуће јер је аеродром затворен ноћу.

Фреди Агудсто Бонила, шеф Одјељења за безбједност авионског саобраћаја претходно је изјавио да се са великом дозом сигуности може рећи да у тренутку пада авиона у њему није било горива колико предвиђају правила међународног саобраћаја.

Пилот је прво јавио да има проблема са електроником, па тек касније да му недостаје горива. Шеф Управе за цивилни авио саобраћај Колумбије, Алфредо Боканегра вјерује да је пилот тек у посљедњем тренутку јавио да му недостаје гориво јер се плашио какве би то посљедице могло да има по компанију и њега самог.

На мјесту гдје је авион пао није пронађено гориво, што иде у прилог тези да је мањак горива крив за несрећу, али истовремено постоји могућност да је пилот гориво испустио када је схватио да ће авион пасти да не би дошло до експлозије приликом ударца у земљу.

Истрагом, за коју се очекује да би могла да траје мјесец дана, требало би да се утврди да ли је мањак горива узороковао пад авиона или је у питању, како су пренијели неки локални медији, цурење горива.

Компанији "ЛаМиа Ерлајнс" до краја истраге одузета је лиценца за рад.

Извор: Блиц