latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:35 | Аутор: РТРС

У здравственим установама у Бањалуци сви резултати на ХИВ негативни

У здравственим установама у Бањалуци, које су поводом Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а организовале тестирање на ХИВ, сви резултати су негативни, а тестирано је укупно 33 лица.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

У Клиници Универзитетског клиничког центра Републике Српске за инфективне болести јуче је тестирано 20 лица, од којих 12 мушкараца и осам жена, речено је Срни у УКЦ-у. Осим бесплатног, добровољног, повјерљивог тестирања, едукативно особље је пружило потребне информације свим заинтересованим грађанима

У Центру Института за јавно здравство Републике Српске за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање, тестирано је 13 лица, потврђено је Срни у Институту.

За тестирање није био потребан никакав документ нити љекарска упутница, а кориштени су брзи тестови - ХИВ-ВИКИА (крв из прста).

Циљ ових акција је скренути пажњу јавности на овај здравствени проблем, те превасходно у друштву смањити стигму и дискриминацију лица која живе са ХИВ/АИДС-ом.

У оквиру обиљежавања 1. децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, одржана су и предавања за студенте медицине о теми ХИВ инфекције, епидемиологије, дијагностичке и терапијске опције, као и ХИВ и здравствени систем.

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а настоји скренути пажњу свијета на ефекат који епидемија ХИВ/АИДС-а има на свијет и шта се све чини у борби против болести против које још увијек нема лијека.

У Републици Српској ове године регистровано је 11 нових лица са ХИВ/АИДС-ом, односно седам лица су ХИВ позитивна, а четири обољела од АИДС-а, од којих су два умрла.

До сада је у Републици Српској укупно регистровано 107 лица са ХИВ/АИДС-ом, а од посљедица сиде до сада је умрло 20 лица.

Извор: СРНА