latinica  ћирилица
02/12/2016 |  12:17 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

ФБиХ стопирала закон о акцизама, аранжман са ММФ блокиран! (ВИДЕО)

Аранжман са ММФ-ом и сви међународни кредитни аранжмани БиХ блокирани су у Управи за индиректно опорезивање.
УО УИО о ПДВ-у - Фото: РТРС
УО УИО о ПДВ-уФото: РТРС

И све то због неусвајања Закона о акцизама, за који у Управном одбору ове институције нису гласали министри финансија Федерације и Савјета министара, Јелка Миличевић и Вјекослав Беванда.

Подсјећамо, обавеза према ММФ-у је усвајање закона који се односи на нафту и нафтне прерађевине. Из Српске поручују да је након овога бесмислено било шта покушавати урадити кроз договор са осталим нивоима власти у БиХ.

Закон о акцизама није усвојен, кредит са ММФ-ом је блокиран. То је вијест са којом је пред новинаре изашао предсједавајући Управног одбора УИО БиХ, након сједнице у Мостару.

"Немамо тог закона. Нисмо испунили ту структуралну одредницу и, нормално, угрожен је ММФ кредит али и са ЕБРД-ом и са кувајтским фондом и са Опек фондом и то вам је чињенично стање”, изјавио је Вјекослав Беванда предсједавајући УО УИО.

А чињенично стање, због које није испуњена структурална одредница, јесте да Беванда и министарка финансија Федерације Јелка Милићевић нису гласали за Закон о акцизама. Да би добио зелено свјетло била су потребна њихова два гласа. Руку ЗА од министара из Управног одбора дигао је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

"Можемо рећи да се, нажалост, налазимо у једној потпуној блокади. До сада није било проблема како да изгледа закон о акцизама БиХ. Веома жалосна ситуација и зато можемо рећи да је аранжман са ММФ сасвим сигурно блокиран", рекао Тегелтија.

Осим Тегелтије за усвајање закона гласао је члан Управног одбора из реда експерата којег бира Савјет министара Исмет Суљендић.

Представници Федерације одмах на почетку сједнице жалили су се на расподјелу прихода и захтјевали да буду распоређени према распореду укупних прихода.

Аргумент им је био да Федерација уплаћује више по основу горива. У Влади Српске подсјећају да се власти у Српској, Федерацији и БиХ више од годину исцрпљују овом темом, и сад кад се ушло у завршну фазу, ствари се блокирају.

“БиХ стално вози на резерви, са стално упаљеном црвеном лампицом и не вјерујем да било ко више вјерује да ће резервоар икада бити пун. Комуникација између различитих домаћих актера најчешће се дешава преко странаца, а БиХ још није успјела да убједи своје грађане зашто би им било важно да је имају и мислим да је вријеме да се стави тачка на неке ствари”, каже премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Сличне ситуације имали смо и са другим питањима, каже премијерка, па неусвајање закона о акцизама, чиме су блокирана средства ММФа, не изненађује.

Поручује да је вријеме да Српска уђе у нову фазу, окрене се властитим ресурсима и на другачији начин обезбједи укупну стабилност система у Српској.

Премијери оба ентитета раније су потписали споразум, којим је дефинисао да се акцизе на гориво уведу ради изградње путева и ауто-путева.