latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:28 | Аутор: РТРС

Линта: Уставни суд - инструмент у рукама оних који желе унитарну БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да одлука Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума у Републици Српској представља отворени напад на Српску и право српског народа да суверено одлучује о својим празницима, те потврђује да није ријеч о независној институцији него инструменту у рукама оних који желе унитарну и исламску БиХ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да Уставни суд БиХ својом најновијом одлуком наставља да крши Устав БиХ, а тиме и Дејтонски споразум, јер не поштује законе које доноси власт у Републици Српској изабрана на демократским изборима,саопштено је из Савеза Срба из региона.

"Очигледно је да Уставни суд није независна и самостална институција која треба да штити уставност и законитост и људска и мањинска права већ инструмент бошњачке политике чији је стратешки циљ укидање Републике Српске и стварање унитарне и исламске БиХ", рекао је Линта.

Према његовим ријечима, један од предуслова остварења наведеног сулудог и неприхватљивог циља јесте да се дан стварања Републике Српске 9. јануар 1992. године укине како би се стварање Српске представило као резултат злочина и етничког чишћења.

Он је констатовао да кључну одговоност за кршење Дејтонског споразума сноси дио међународне заједнице који од завршетка рата у БиХ води политику двоструких стандарда, односно заступа интересе бошњачке политичке и интелектуалне елите који су уперени против мира, стабилности и међусобног разумијевања.

"Због тога је Уставни суд БиХ од свог оснивања замишљен да буде политички суд који би себи узимао за право да тумачи не само правне већ и историјске чињенице. То потврђује и одлука међународне заједнице да у Уставни суд именује тројицу страних судија чиме је омогућено да Бошњаци уз двоје судија из реда свог народа доносе одлуке прегласавањем, а не путем договора", указао је Линта.

Он је закључио да уколико бошњачки народ истински жели мир, просперитет и помирење са српским народом на темељу поштовања изворног Дејтонског споразума онда је потребно да одбаци ратнохушкачку и шовинистичку политику Бакира Изетбеговића и Странке демократске акције /СДА/.

Уставни суд БиХ јуче је донио одлуку којом је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра у Републици Српској зато што је референдум спроведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мјери од 17. септембра.

Извор: СРНА