latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:32 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Бањалука- Потребна стална брига за лица с инвалидитетом (ВИДЕО)

Уочи 3. децембра, Међународног дана лица с инвалидитетом, организоване су бројне активности како би се указало на њихов положај у друштву.
Станови за РВИ - Фото: РТРС
Станови за РВИФото: РТРС

Власти и друштво у цјелини требало би да се укључе у процес социјализације инвалида, а то је и један од стратешких циљева Српске. У честитки ресорног министра Миленка Савановића напоменуто је да је Српска прва у региону регулисала запошљавање инвалида посебним законским прописом. У првих 10 мјесеци ове године запослено је 40 инвалида.

У Бањалуци су данас уручене и употребне дозволе за девет станова које користе породице погинулих бораца и РВИ. Градска борачка организација посјетила је своје чланове, а организовани су и традиционални Спортски сусрети.

Животно питање за Јадранку Хајдер данас је ријешено. Супруга преминулог ратног војног инвалида је задовољна, јер су након 15 година становници девет типских објеката у бањалучком насељу Залужани, добили употребну дозволу.

Јадранка Хајдер каже да су на овај начин ријешили основно питање и да више нису корисници станова, чиме им се пружа могућност да их сада откупе.

Због бројних баријера, прије свега имовинско-правних, ово питање годинама није могло добити одговор.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Бањалука Драгомир Кесеровић истакао је да су коначно ријешене све баријере, те да сада имају пуноправне и важеће дозволе за ове објекте.

У сусрет Међународном дану лица с инвалидитетом, представници Градске борачке организације посјетили су ратне војне инвалиде и уручили скромну помоћ. Запошљавање је кажу, највећи проблем.

- Требало би израдити неку врсту социјалне карте за ове борце. Да се види од пете до десете категорије како ће се рјешавати њихова стамбеним питањима - истиче Станко Мијић, РВИ 5. категорије.

Гостимир Радуловић, предсједник Одбора ратних војних инвалида БОРС, каже да је у овој категорији присутна велика незапосленост, па и сиромаштво.

- Покушавамо да посредством органа Борачке организације утичемо на власт на градском и републичком нивоу да се положај инвалида и бораца поправи - истиче Радуловић.

А 150 лица са инвалидитетом која су учествовала на традиционални спортским сусрети имали су прилику да, како кажу, покажу шта могу, у нади да ће убудуће више учествовати у свим сферама друштва.