latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:54 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

"Русија важан спољнотрговински партнер Српске" (ВИДЕО)

Русија је важан спољнотрговински партнер и сарадња с том земљом за Републику Српскује од изузетног значаја, закључак је дводневне међународне научне конференције у Бањалуци на којој су осим домаћих званица учествовали и гости са Сибирске школе корпоративног управљања из Омска, из Руске федерације.
РС - Русија, привредна сарадња - Фото: РТРС
РС - Русија, привредна сарадњаФото: РТРС

Подсјетили су, да је Русија друга по улагању у Републику Српску. 

Размјена мишљења, искуства и практиччних спознаја на конференцији пружа могућности даље сарадње с Русијом и појединим регионима у тој земљи, каже министар индустрије Петар Ђокић.

"Лани је сарадња са Русијом била 29 одсто у односу на 2014. што говори да оно што радимо даје резултате", изјавио је министар Ђокић.

Након новог "пута свиле", који је отворила Кина, и Русија жели да економски уђе на ове просторе, од чега Република Српска и БиХ могу да имају велику корист ако власти прихвате идеје о економској сарадњи, сматра универзитетски професор Драган Колев.

Економски потенцијал Српске је висок, али постоји дефицит идеја, тврди ректор Сибирске школе корпоративног управљања из Омска, Роман Власов.

"Поправљање тих идеја задатак је ове конференције, а ако успијемо да уз подршку Владе Српске оснујемо Институт Руске Федерације и Републике Српске, онда можемо побољшати инвестициону климу у обје земље", напомиње Власов.

Велики потенцијал у међусобној економској сарадњи, Русија види у развоју малих и средњих предузећа, за шта су кажу потребни реални пројекти.