latinica  ћирилица
02/12/2016 |  16:55 | Аутор: РТРС

ЕК: Важност снажнијих напора у борби против корупције и тероризма

Представници Европске комисије су током првог састанка Пододбора за правосуђе, слободу и безбједности између ЕУ и БиХ истакли важност снажнијих напора у борби против корупције, организованог криминала и тероризма, посебно у погледу спречавања прања новца и одузимања имовине, као и о питањима основних права, првенствено слободе изражавања.
БиХ и ЕУ - Фото: илустрација
БиХ и ЕУФото: илустрација

Из ЕУ је саопштено да је дводневни састанак који је данас окончан у Сарајеву омогућио конструктивну и плодоносну дискусију о широком спектру питања, укључујући функционисање правосуђа, спровођење Стратегије за процесуирање предмета ратних злочина, антикорупцијске политике, борбу против организованог криминала и тероризма, полицијску сарадњу, борбу против прања новца, правосудну сарадњу.

Састанком је у име ЕУ предсједавао Алберто Камарата из Одјељења за Албанију и БиХ при генералној управи Европске комисије за европску политику сусједства и преговоре о проширењу, а у име БиХ Игор Голијанин, шеф кабинета министра безбједности.

Током састанка, на коме је било ријечи и о питањима из домена азила и миграција, управљања границама и визне политике, представници власти у БиХ дали су преглед недавних дешавања и будућих планова.

Представници Европске комисије подсјетили су на најважније налазе Извјештаја за БиХ за 2016. годину, те похвалили резултате власти у релевантним случајевима, нагласивши потребу за континуираним напретком у реформама.

Европска комисија је након састанка издала оперативне препоруке за свако од разматраних подручја, које би власти у БиХ примјењивале наредних мјесеци у правцу јачања процеса европских интеграција БиХ.

Представници Европске комисије су посебно нагласили да ће консолидовање независности, одговорности, ефикасности и укупне професионалности у цијелом систему правосуђа имати кључну улогу у јачању владавине права у земљи, наводи се у саопштењу.

Поновљена је и спремност Европске комисије да даље подржи БиХ у спровођењу потребних реформи, укључујући и путем савјетовања о политикама и стручне помоћи.

Дневни ред сједнице Пододбора надограђује се на рад структуралног дијалога између ЕУ и БиХ о правосуђу, који је Европска комисија покренула 2011. године с циљем подршке реформама правосуђа, те на друге комплементарне реформске процесе између ЕУ и БиХ, напомиње се у саопштењу.

Из ЕУ наводе да структурални дијалог путем састанака на извршном нивоу наставља да обезбјеђује политичке смјернице, по потреби, посебно када је ријеч о одређеним правосудним реформама.

Циљ Пододбора за правосуђе, слободу и безбједност јесте да обезбиједи ефикасно провођење Споразума о стабилизацији и придруживању путем реформских активности у широј области владавине права

Извор: Срна