latinica  ћирилица
02/12/2016 |  18:10 | Аутор: РТРС

Ветеринарско-здравствени сертификат обавезан за кућне љубимце

Канцеларија за ветеринарство БиХ, због повећаног броја покушаја уношења кућних љубимаца у пратњи власника са неодговарајућом документацијом из БиХ у ЕУ, обавјештава власнике да њихови љубимци, а нарочито пси, морају посједовати ветеринарско-здравствени сертификат.
Пас - Фото: РТРС
ПасФото: РТРС

Некомерцијално кретање кућних љубимаца у земље чланице ЕУ прописано је регулативама ЕУ, према којима је ветеринарско-здравствени сертификат једини важећи документ за кретање са кућним љубимцима из БиХ у земље ЕУ, наводе из Канцеларије за ветеринарство.

БиХ још нема успостављен систем издавања пасоша за кућне љубимце, који ће бити успостављен након потпуне имплементације Правилника о идентификацији и вођењу евиденције паса, мачака и питомих вретица /домаћи твор/, који је недавно усвојио Савјет министара БиХ.

Након потпуне примјене овог правилника у цијелој БиХ, Канцеларија за ветеринарство БиХ упутиће ЕУ захтјев за признавање пасоша за кућне љубимце, након чега би некомерцијално кретање кућних љубимаца у пратњи власника било дозвољено само са пасошом, наводи се у саопштењу.

Такозвани "пасош љубимца", који се тренутно користи као здравствена књижица у БиХ, није службени документ издат од Агенције за означавање животиња БиХ и као такав не може се користити у сврху некомерцијалног кретања у ЕУ.

Ради добијања ветеринарско-здравственог сертификата за некомерцијално кретање кућних љубимаца, Канцеларија моли све власнике да контактирају најближу ветеринарску организацију.

Извор: СРНА