latinica  ћирилица
02/12/2016 |  19:34 | Аутор: РТРС

Иванић: Српски народ ће славити 9. јануар

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће српски народ славити 9. јануар и да има начина да се "заобиђу" одлуке Уставног суда, да формално буду испоштоване, а у суштини сачуван овај највећи празник.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ који је поништио резултате референдума о Дану Републике Српске, одржаног 25. септембра, Иванић је рекао да не види "како се могу поништити резултати".

Он је за "Спутњик" рекао да више од 99 одсто становништва Републике Српске жели да се 9. јануар обиљежава као њен празник.

Иванић је оцијенио да ту политичку вољу нико више не може да промијени и да су сви покушаји да се ту нешто уради, да неко наметне српском народу празнике и да одређује правила по којима ће се он понашати, у старту осуђени на пропаст.

Он је рекао да је јасно да ће и са референдумом и без њега 9. јануар бити празник, те да су све политичке тензије које се развијају контрапродуктивне и то само показује да не може нико ником у БиХ наметати шта мисли да је исправно.

"Српски народ ће 9. јануар славити и ми имамо механизме и начине како то можемо да обезбиједимо и како можемо, да употријебим тај термин, `заобићи`, те одлуке Уставног суда. Формално их испоштовати, а у суштини сачувати 9. јануар као свој највећи празник", истакао је Иванић.

Иванић је оцијенио да његова идеја о тројном састанку лидера БиХ-Србија-Хрватска има шансе да се развије, не до краја ове године, али сигурно у првој половини идуће и да очекује одговоре на њу.

"Од ње би, увјерен сам, сви имали користи и због тога сматрам да ће она наићи на позитивне реакције. Она је изнесена и сада је на другим учесницима да на њу одговоре", рекао је Иванић, додајући да прије свега мисли на лидере земаља ван БиХ.

Према његовом мишљењу, тројни састанак лидера БиХ, Србије и Хрватске допринио би смиривању напетости и имао позитивне импликације по цијели регион.

Иванић сматра да ситуација на Балкану "доминантно зависи од односа у троуглу Загреб-Сарајево-Београд", те зато и предложе тројни састанак лидера БиХ, Србије и Хрватске.

Говорећи о недавној посјети Бриселу, гдје се срео са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером, Иванић је подсјетио да је то био први пут да је он примио некога са простора БиХ у свом мандату.

Иванић је рекао да је разговор био врло позитиван, те да је код Јункера осјетио врло високу спремност и врло позитиван однос према БиХ.

"То је добро јер доскора је био негативнији него што смо то заслужили. То значи да ми сада имамо подршку и да ћемо 9. децембра добити Упитник, а да БиХ чека обавеза да на њега одговори", рекао је Иванић.

Он је оцијенио да ће БиХ сасвим сигурно стићи да то уради у периоду од шест до девет мјесеци, додајући да је више него јасно да ће БиХ тешко добити статус кандидата док се не ријеше нека политичка питања као што су избори у Мостару и спровођење одлуке "Сејдић&мдасх;Финци".

"И једна и друга тема су доминантно теме односа између Бошњака и Хрвата, тако да је евидентно да би, ако се то не ријеши, БиХ могла постати талац тих односа. Зато мислим да је огромна обавеза мојих колега у Федерацији да обје ове теме што је могуће прије разријеше", рекао је Иванић.

Извор: Срна