latinica  ћирилица
04/12/2016 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Нови Пазар: Затворена Гимназија због масовне туберкулозе

Министарство здравља наложило је ванредну дезинфекцију просторија новопазарске Гимназије због чега неће бити наставе у овој средњој школи.
Туберкулоза (Фото:BigStock) -
Туберкулоза (Фото:BigStock)

Овакве мјере су наређене јер је 16 ученика обољело од туберкулозе у посљедњих неколико мјесеци.

Државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић изјавио је да је први круг дезинфекције завршен током викенда, а да ће санитарни радници у сриједу и четвртак још једном дезинфиковати све просторије.

"Стручњаци Завода за јавно здравље из Новог Пазара, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Милан Јовановић Батут из Београда и републичком стучном комисијом за туберкулозу, наставиће епидемиолошки надзор и да траже извор те болести у овој школи", рекао је Махмутовић.

Први случајеви туберкулозе у новопазарској Гимназији откривени су још током прољећа, до сада је та болест потврђена код 16 ученика, док се сумња да је још један ђак заражен.

Иначе, стотинак ученика Гимназије у петак је штрајковало сматрајући да руководство школе прикрива тачне податке о броју обољелих.

У Гимназији кажу да нема разлога за панику, да се предузимају све мјере које је предложио Завод за јавно здравље и да ученици немају разлога за страх и штрајк.

Извор: Б92