latinica  ћирилица
05/12/2016 |  12:04 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Истиче рок за предају оружја

Власници оружја за личну безбједност којима је истекао рок оружног листа обавезни су да до краја децембра поднесу захтјев за издавање оружног листа, у противном ризикују новчану казну и до 1.500 марака и одузимање оружја, упозоравају из полиције.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Из полиције подсјећају на амнестију од одгворности за све грађане који до истека календарске године предају нелегално оружје, муницију и минско-експлозивна средства. 

 За десет мјесеци ове године ЦЈБ Бијељина поднесено је 559 захтјева за издавање оружног листа , док је за исти период прошле године поднесено 218 захтјева више, истичу у ЦЈБ Бијељина и апелују на власнике оружја да испоштују законске обавезе до краја године.

- За грађане који не замијене оружне листове до 31.12.2016. године прописана је новчана казна од 1200 до 1500 марака , као и заштитна мјера одузимања оружја, нагласила је Александра Симојловић (ЦЈБ Бијељина).

Законом је предвиђена амнестија од кривичне одговорности за посједовање оружја, муниције и млинско-експлозивна средства чије је држање забрањено, уколико држоци то предају полицији. По правилу, таквог терета се ипак рјешавају на други начин.

У полицији подсјећају и да до 31.12. грађани могу легализовати оружје за које немају исправе, без доказа о поријеклу.

Од априла мјесеца када је на снагу ступио нови законо о оружју поднесено је 13 захтјева за легализацију.