latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:48 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Домузин: Пораст откривања злоупотребе опојних средстава од 23,9 одсто

Министарство унутрашњих послова Републике Српске за 10 мјесеци ове године открило је 202 кривична дјела неовлаштене производње и промета опојних дрога и омогућавања уживања дрога, што је за 23,9 одсто више у односу на упоредни период прошле године, изјавио је замјеник директора Полиције Републике Српске Радомир Домузин.
Радомир Домузин - Фото: СРНА
Радомир ДомузинФото: СРНА

Домузин је на конференцији за новинаре на Палама рекао да су због основа сумње да су починили 202 кривична дјела у вези са злоупотребама опојних дрога, против 224 лица надлежним тужилаштвима поднесена 173 извјештаја.

Он је нагласио да су од та 224 пријављена лица, четворо малољетници, због чега је веома битан сегмент превентивног рада који МУП Републике Српске реализује у сарадњи са школама.

"МУП Српске континуирано и плански реализује пројекат превенције малољетничке делинквенције у оквиру којег се у основним и средњим школама организују предавања о теми болести зависности, не само опојних дрога, већ и алкохолизма, штетности кориштења дуванских производа, као и опасности на интеренету", навео је Домузин.

Према његовим ријечима, у овој години забиљежен је пад малољетничке делинквенције за 12,7 одсто у односу на прошлу годину, што је дијелом заслуга и превентивних активности које се проводе на терену.

Конференција за новинаре на Палама одржана је у оквиру централне активности поводом обиљежавања "Мјесеца борбе против болести зависности", која је данас одржана у Основној школи "Србија" на Палама.

Ова манифестација организована је у сарадњи са Комисијом за сузбијање злоупотребе опојних дрога Републике Српске, чији је предсједник Милан Латиновић, који је презентовао резултате истраживања употребе психоактивних средстава код дјеце узраста од 15 година, и према којој је пет одсто те дјеце пробало опојна средства, њих око 30 одсто је конзумирало дуван и дуванске производе и, што је посебно забрињавајуће и највећи проблем, чак око 70 одсто испитаника пробало је алкохол.

Латиновић је нагласио значај који полиција посвећује сарадњи са свим субјектима у друштву на плану сузбијања злоупотребе опојних дрога, а посебно је важна сарадња са медијима и превентивни рад са младима у Републици Српској.

Према његовим ријечима, у Републици Српској добро се одвија реализација Стратегије за контролу и сузбијање опојних дрога 2016 – 2021. година, коју је Народна скупштина Републике Српске донијела у јуну ове године.

Он је поздравио и добре резултате у сарадњи са наставницима и родитељима, као и добру координацију републичких власти и институција са локалним заједницама у Српској.

Латиновић је најавио реализацију пројекта "Школе без дроге".

Према његовим ријечима, у Републици Српској у прошлој години у надлежним установама лијечено је 455 лица која имају неку од болести зависности.

Начелник Оштине Пале Бошко Југовић пожелио је добродошлицу учесницима данашње манифестације и поздравио резултате које институције Републике Српске постижу на превенцији и сузбијању употребе опојних средстава.

Он је потврдио спремност ове локалне заједнице да се максимално укључи у све активности МУП-а Републике Српске и његових партнера у овом стратешком процесу.

Начелник Центра јавне безбједности Источно Сарајево Српко Косорић навео је да је Центар против 17 лица поднио извјештај надлежним тужилаштвима због чињења 18 кривичних дјела у вези са злоупотребама опојних суспстанци.

Према његовим ријечима, сви млади су и изложени и угрожени потенцијалном опасношћу да користе неки од наркотика, због чега је ЦЈБ Истоно Сарајево сачинио План превенције спречавања злоупотребе опјних средстава, на основу којег проводи оперативне радње попут превенције, едукација, предавања полицијских инспектора у школама и на факултетима итд.

Директор Удружења грађана "Викторија" Сања Станић нагласила је добру сарадњу са Комисијом за сузбијање злоупотребе опојних дрога Републике Српске, апострофирајући Програм оснаживања породице, као вид превенције на сузбијању болести зависности.

"Одговорност друштва и институција на овом плану не смије бити пребачен само на појединца. Пред свима намам је пуно посла и задатака у вези са спречавањем болести зависности", навела је Станићева.

Представница Града Источно Сарајево Надежда Атељевић истакла је да је Скупштина града Источно Сарјево 2013. године формирала Радни тим и донијела Акциони план и програм активности спречавања злоупотребе опојних средстава за период 2104 – 2018. година, у чију су реализацију укључене кључне институције Града и локалне заједнице у његовом саставу.

То су, прецизирала је она, ЦЈБ Источно Сарајево, три центра за ментално здравље, Апотека Источно Сарајево, средње школе на подручју града и надлежна тијела локалних заједница.

У оквиру данашње централне манифестације на Палама, у Оснвној школи "Србија" уприличено је и отварање изложбе ученичких радова, те извођење игроказа о теми "Опасности од болести зависности", након чега је изведена тактично-показна вјежба припадника МУП-а Српске, те фудбалска утакмица између основаца и полицијских службеника ЦЈБ Источно Сарајево.

Извор: СРНА