latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:14 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Намирнице које смањују ризик од срчаних болести и рака

Конзумирање најмање 20 грама орашастих плодова дневно смањује ризик од појаве срчаних болести и рака, наводи нова студија.
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock) -
Орашасти плодови (Фото: Thinkstock)

Наиме, орашасти плодови смањују ризик од појаве срчаних болести за 30 одсто, од канцера за 15 одсто и ризик од преране смрти за 22 одсто.

Иста количина орашастих плодова (једна пуна шака), повезана је са смањеним ризиком од смрти узроковане респираторним болестима, док је ризик од дијабетеса смањен за 40 одсто.

Коаутор студије Дагфин Он, са колеџа Империјал у Лондону рекао је: "До сада су студије биле усредсређене на утицај који орашасти плодови имају на озбиљне болести, попут срчаних болести, инфаркта, рака, али сада почињемо да скупљамо податке за друге болести."

"Пронашли смо досљедно смањење ризика у многим различитим болестима, што указује на то да постоји прави, основни однос између конзумирања орашастих плодова и различитих здравствених исхода."

Тим истраживача анализирао је објављене податке од више од 800.000 учесника широм свијета.

У студији су се користили љешници, ораси, као и кикирики, који је технички махуранка.

"Ови плодови имају висок проценат влакана, магнезијума и полинезасићене масти – хранљиве материје које су погодне за смањење ризика од кардиоваскуларних болести, и смањују ниво холестерола", додао је професор Он.

"Неки орашасти плодови, попут љешника и ораха, богати су антиоксидантима, који се боре са оксидативним стресом и могу да смање ризик од канцера."

Иако орашасти плодови имају висок ниво масти, али су такође богати и влакнима и протеинима, а чак постоји и доказ да временом могу да смање ризик од гојазности, закључује професор.

Извор: Б92