latinica  ћирилица
06/12/2016 |  20:05 | Аутор: РТРС

Ц. Гора: Не лијечити дјецу немедицинским препаратима

Представници црногорског Министарства здравља изразили су забринутост због смрти петогодишње дјевојчице из Рожаја због посљедица тровања прашком етиолом, те су апеловали да грађани за лијечење не користе препарате који нису намијењени за људску употребу и за медицинске сврхе.
Беба - илустрација (фото: www.koalakin.com) -
Беба - илустрација (фото: www.koalakin.com)

"Употребом средстава која нису намијењена лијечењу људи, лица угрожавају здравље и живот, а уколико им је потребна здравствена услуга, требало би да се обрате искључиво здравственим радницима", саопштено је из Министарства здравља Црне Горе.

Из ресорног министарства поручили су да овај примјер са трагичним исходом представља потврду да је у континуитету потребно подизати свијест становништва о правилном односу према сопственом и здрављу њихових најближих.

"Примарни ниво здравствене заштите, односно домови здравља, мјеста су у којима би грађани требало прво да се обрате уколико за то имају потребу", наведено је у саопштењу.

Петогодишња дјевојчица чији су иницјали Е.М. из рожајског села Бесник, преминула је протекле ноћи у Институту за болести дјеце Клиничког центра Црне Горе од посљедица тровања прашком етиолом, који се користи у пољопривреди за уништавање инсеката на биљкама.

Извор: СРНА