latinica  ћирилица
09/12/2016 |  10:29 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Бактерије вребају са свих страна

Упркос редовном одржавању хигијене стана, на неке предмете и места с којих вребају бактерије обично заборављамо. Да би на њих скренуо пажњу грађанима, тим лекара из Манчестера је направио листу најпроблематичнијих, а најчешће заборављених места.
Бактерије - Фото: илустрација
БактеријеФото: илустрација

Сваког дана разговарамо путем телефона, држимо га у руци и прислањамо на лице, неопраних руку куцамо поруке, не размишљајући о бактеријама које се тако гомилају и упорно разносе. Иста прича важи за компјутер, поготово за тастатуру, која је, према неким истраживањима, прљавија од даске на ве-це шољи, па захтијева редовно брисање.

Даљински управљач

Често се играмо с њим, узимамо га чим уђемо у кућу, а да нисмо опрали руке, типкамо по њему док једемо. Ријетко када се сјетимо да га очистимо крпицом натопљеном алкохолом, а која би нас спасла толиких бацила.

Прекидачи и кваке

Колико пута дневно се ви, ваши укућани, па онда и гости, ухватите за кваку на вратима и укључите и искључите свјетло? Сваки пут када се то деси, ризикујете да покупите неке бациле, којих не би било уколико бисте их бар једном седмично очистили.

Торба

Све што вам треба и не треба обично се налази у торби. Стално нешто стављате у њу и вадите напоље, дозвољавајући бактеријама да константно круже. Не заборавите да и лабело и огледалце које сте ту ставили треба повремено очистити, као што и кожну торбу морате обрисати влажним антибактеријским марамицама, а платнену опрати у машини.

Веш-машина

Многе бактерије не преживљавају једино на високим температурама, док се на свакој нижој од 90 само размножавају. Свако ново прање је зато пријетња за њихово гомилање, због чега би једном мјесечно требало дезинфиковати веш-машину убацивањем двије чаше алкохолног сирћета у бубањ и подешавањем програма за прање на највишу температуру.

Извор: Новости