latinica  ћирилица
11/12/2016 |  12:58 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

"Одумирање међеда" најбоља представа 21. фестивала малих сцена и монодраме

Позоришна представа Народног позоришта Ужице "Одумирање међеда", према тексту Бранка Ћопића, проглашена је за најбољу представу у цјелини на 21. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме који је одржан у Источном Новом Сарајеву.
Представа "Одумирање међеда" Народног позоришта Ужице (Фото: pasaz.rs) -
Представа "Одумирање међеда" Народног позоришта Ужице (Фото: pasaz.rs)

Жири је, након одгледаних свих девет представа у такмичарској конкуренцији, донио једногласну одлуку о додјели двије глумачке награде, награду за најбољу монодраму, специјалну награду фестивала и награду за најбољу представу у цјелини.

"Кроз `Одумирање међеда` већ деценијама дефилује све оно што препознајемо из нашег свакодневног живота: корумпирана власт, партијски послушници и `прелетачи`, сукоб родитеља и дјеце, мито и корупција, сензационалистички медији", саопштио је жири синоћ у образложењу награде.

Према њивом мишљењу, сви ти друштвени феномени, синоћ су, кроз игру глумаца Народног позоришта Ужице, огољени и приказани у свом бесмислу и бескрупулозности.

За најбољу глумицу фестивала жири је прогласио Соњу Милојевић, за изузетно одигран лик Диане у представи "Тектоника осећања" француског писца Ерика Емануела Шмита, у адаптацији Драгане Бошковић.

За најбољег глумца фестивала жири је прогласио Тихомира Станића за улогу у представи "Говорна мана" аутора и режисера Горана Марковић, који према образложењу жирија "носи ову представу са лакоћом и маниром прекаљеног глумца и умјетника, у ренесансном заносу који је потпуно заборављен".

Монодрама "Молитва", ауторски пројекат Жељка Стјепановића, проглашена је за најбољу од четири монодраме које су изведене на 21. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Новом Сарајеву.

"Стјепановић је приказао ново, неконвенционално тумачење Кочићевог лика и дјела, вјешто избјегавајући стеротипе и кроз добро уобличен дијалог ликова које сам тумачи, успио је да на нов начин, представи овог великог српског приповједача", наводи се у образложењу жирија.

Специјалну награду фестивала за допринос развоју монодраме у Републици Српској добио је Синиша Максимовић за монодраму "Четири сузе Лазареве", по тексту Зорана Мијаљевића, а у режији и извођењу самог аутора.

На овом фестивалу одржаном у Културном центру Источно Ново Сарајево одигране су четири монодраме "Приповетке једног каплара" Зорана Ћосића, "Господ је жив" Драгане Боснић, "Четири сузе Лазареве" Синише Максимовића, "Молитва" Жељка Стјепановића, и пет камерних представа "Истина /не/ боли" Јелене Којовић Тепић, "Хипертензија" Светислава Басаре, "Говорна мана" Горана Марковића, "Тектоника осећања" Ерика Емануела Шмита и "Одумирање међеда" Бранка Ћопића.

Жири је оцијенио да је овогодишњи фестивал поново понудио широку палету различитих драмских жанрова, глумачке игре, тематских и садржајних порука, као и одличну организацију.

"Селекција је, по квалитету изведених комада, била изузетно уједначена, па је тако и одлука о побједницима била својеврстан изазов за чланове жирија. Надамо се да ће се наставити са таквим одабиром и да ћемо у будућности имати још одговорнији задатак да одаберемо најбоље међу најбољима", навео је жири.

У стручном жирију 21. Међународног фестивала малих сцена и монодраме били су театролог, професор Раде Симовић, који је предсједавао жиријем, те Ивана Ерић и театролог Зоран Тодоровић.

Извор: СРНА