latinica  ћирилица
12/12/2016 |  12:49 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Слободно планирање ваздушних рута

Контроле летова Србије и Црне Горе, те БиХ и Хрватске, увеле су за своје кориснике концепт прекограничног слободног планирања рута у ове четири земље, без обзира на подјелу ваздушног простора међу државама или границе њихове области одговорности.
Контрола лета - Фото: klix.ba
Контрола летаФото: klix.ba

Ово је први пут да је у Европи уведен овакав концепт изнад територије четири државе, чиме је доказано да је таква сарадња могућа и да може бити од користи за све заинтересоване стране.

Контрола летења Србије и Црне Горе, Хрватска контрола ваздушне пловидбе и Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ понудиле су од 8. децембра својим корисницима могућност да 24 часа слободно планирају и спроводе летове, наведено је у заједничком саопштењу ове три контроле лета.

Слободно планирање лета уведено је по југоисточној оси изнад нивоа лета 325.

Идеја за покретање овог концепта великих размјера покренута је са циљем да се унаприједе безбједност и ефикасност услуга у ваздушном саобраћају, али и заштити животна средина смањењем испуштања штетних горива и гасова.

Активности су покренуте пет година прије планираног датума за неограничено, слободно кориштење ваздушног простора изнад 9.000 метара широм Европе, односно прије јануара 2022. године.

Овај пројекат је један од кључних достигнућа унутар иницијативе ЕУ о успостављању Јединственог европског неба без обзира на државне или чак ваздушне границе, који има за циљ повећање безбједности и ефикасности, као и повећање капацитета ваздушног саобраћаја у Европи.

Извор: СРНА