latinica  ћирилица
13/12/2016 |  07:57 | Аутор: РТРС

Нови патент за лијечење можданог удара

Директор клинике за радиологију и неурорадиологију Универзитетске клинике Шлезвиг-Холштајна (Њемачка) развио је такозвани “стент ретривер“, којим се лако и без тежих посљедица уклања тромб из мозга.
Стент ретривер - Фото: илустрација
Стент ретриверФото: илустрација

Само у Њемачкој мождани удар доживи 250.000 људи годишње. Симптоми су изненадно отежани говор и слабији вид, пацијенти су растројени и имају осјећај утрнулости. Када се догоди, важно је брзо дјеловати, јер сваки секунд може бити пресудан. До прије неколико година лијечење је било прилично сложено, понекад уз тешке посљедице и оштећења.

Професор др Олаф Јансен развио је методу која своди на минимум посљедице можданог удара и омогућава пацијентима бржи и успјешнији опоравак. Примјењује се од 2009. године, а резултати три студије о можданом удару ESCAPE, EXTEND IA и SWIFT PRIME потврђују њене одличне резултате.

“Стент ретривер“ је цријево дужине око 150 цм и дебљине око један милиметар. Љекар убацује специјални катетер кроз крвни суд све до зачепљења, гдје поприма облик мреже. Угрушак бива ухваћен у мрежу и може да се извуче из крвног суда, након чега крв поново нормално протиче.

“Колико смо само људских живота могли да спасемо и колико тешких судбина могли да спријечимо да смо се тога раније сјетили“, изјавио је др Јансен за њемачку ТВ-мрежу НДР.

Извор: Блиц