latinica  ћирилица
13/12/2016 |  13:25 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Верхофштат страхује од повратка насиља у Сјеверну Ирску

Главни преговарач Европског парламента за излазак Велике Британије из ЕУ Гај Верхофштат упозорио је данас на ризик од повратка насиља у Сјеверну Ирску због изласка те земље из блока.

"Најгоре што се може десити јесте повратак насиља због изласка из ЕУ", казао је Верхофштат на конференцији за новинаре у Европском парламенту у Стразбуру.

Бивши белгијски премијер изјавио је да би нова граница између Републике Ирске, која остаје у ЕУ, и Сјеверне Ирске била "велики политички проблем, а економска катастрофа".

Велика Британија и Ирска, која се одвојила од британске власти 1922. године, заједно су ушле у ЕУ 1973. године, чиме је осигурана отвореност граница.

Међутим, излазак Велике Британије из ЕУ промијениће ситуацију. Република Ирска постаће једина копнена граница између Велике Британије и европског блока, што отвара могућност за постављање царина и других видова контроле.

Верхофштат је истакао да се састао са представницима Сјеверне Ирске и упозорио преговараче из ЕУ и Велике Британије да пажљиво приступе овом питању.

Главни преговарач Брисела са Великом Британијом Мишел Барније нагласио је прошле седмице да ће учинити све што може да се не ремети мир у Сјеверној Ирској.

Извор: СРНА