latinica  ћирилица
13/12/2016 |  16:41 | Аутор: РТРС

Слатинске шума крије највећу камену куглу у БиХ

Мирно излетиште и туристички центар у бањалучком насељу Слатина годинама привлачи бројне туристе.
Камена кугла - Фото: blic.rs
Камена куглаФото: blic.rs

Мали је број посјетилаца који знају да околне слатинске шуме крију највећу камену куглу на територији БиХ, која је тешка око десет тона.

Лијепо обликовани камени масив, који је удаљен два километра од Бање Слатина, до половине је укопан у поточић, који љети понекад остане без воде. До великог каменог масива долази се утабаним и обиљеженим шумским путићем, кроз лијеп природни шумски амбијент.

Драган Марић, самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији општине Лакташи, казао је да је камену куглу прије око 15 година пронашао покојни кореограф Васо Поповић.

- Не могу рећи тачно годину када је кугла пронађена. Прије неких 15 година Поповић је на неки начин промовисао знамениту куглу. Захваљујући њему, она је уврштена у комплементарни садржај Туристичке организације општине Лакташи - истакао је Марић.

Само поријекло кугле званично никада није истражено и доказано. Постоји много теорија о њеном настанку. Једна од њих је и та да је она магматска стијена добијена радом природних сила, прије свега воде, с обзиром на то да се поред ње налази поток, који је у ранијим временским епохама можда био и већа ријека.

Друга теорија говори да је огромни масив у ствари метеорит, а постоје и теорије да је сама кугла у ствари дјело људских руку с обзиром на то да није савршеног облика.

- Кугла није у потпуности глатка, на њој се виде бразде које говоре о постојању неке теорије да је она настала уз помоћ људских руку и да још није завршена када је рађена, него је остала неправилна - рекао је Марић.

Додао је да су у сарадњи с Планинарским друштвом "Козара" из Лакташа урадили маркацију на стаблима с планинарским ознакама које воде до кугле.

- Поставили смо и таблу с туристичком сигнализацијом која усмјерава посјетиоце до почетка шумске стазе која води до кугле - појаснио је Марић.

Мада људи имају потребу да оставе некакав траг на сваком мјесту гдје су били, ни ову скривену куглу није заобишао тај тренд, а графите с временом брише сама природа.

Иако није упознат с предметном појавом, Алексеј Милошевић, професор геологије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци и Рударском факултет Приједор, сматра да ове појаве на том подручју без дилеме немају никакав необичан настанак.

- Кугле су често производ вулканских активности у таквој једној вулканско-седиментној геолошкој формацији, или су једноставно резултат седиментних текстура, ако се везују уз седиментацијске стијене - појаснио је Милошевић.

Извор: Блиц