latinica  ћирилица
13/12/2016 |  17:28 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Предмет против Кресо; Уочи избора предсједника Суда БиХ – жестока лобирања (ВИДЕО)

Канцеларија дисциплинског тужиоца БиХ регистровала је по службеној дужности предмет против предсједнице Суда БиХ Медџиде Кресо, након медијских објава у којима се наводи могућа повреда дужности, потврђено је РТРС-у у Канцеларији дисциплинског тужиоца.
Медџида Кресо - Фото: РТРС
Медџида КресоФото: РТРС

Детаљније информације нису могли да потврде.

Према медијским наводима, Кресо је, између осталог, покушала да утиче на избор новог предсједника Суда, али и бројних афера и утицаја на судске процесе.

Уочи сутрашњег избора у Мостару, настављена су жестока лобирања и притисци на ВСТС да на челу Суда БиХ, након Кресо, треба да остане Бошњак.

То је званичан став СДА, а незванично, покренуте су све полуге, укључујући Обу, да се дискредитују кандидати који нису блиски Странци демократске акције.

Да ли се размотава запетљано клупко бх. правосуђа? Ко повлачи конце из сјенке, а ко је склон свим врстама манипулација, подвала и сплетки.

Након што су у СДА сложно поручили - Бошњак мора бити предсједник Суда БиХ, према писању федералних медија, њихов избор је Мира Смајловић, замјеница Медџиде Кресо. Док се Кресино име помиње као главни актер корупционашких афера у Суду БиХ, она ћути. Каже - чека одлуку ВСТС-а.

Док су све очи усмјерене у ВСТС има и оних који сматрају да сутра неће бити изабран предсједник Суда. Ставови СДА, да на свакој позицији мора бити Бошњак растурају БиХ која није вођена, већ је навођена земља, сматра Никола Шпирић.

- Правосудни систем у БиХ је нежељено дијете и они који су га инсталирали, имам осјећај да нису задовољнипроцесима који се воде. Заправо видјећемо али мени је најближе да остане статус кво, поручио је Никола Шпирић, посланик СНСД у Представничком дому Парламента БиХ

- У ВСТС све је спремно за сутрашњу сједницу у Мостару. Седам кандидата у трци је за предсједника суда. Притисци СДА су очигледни, али савјет ће се држати слова закона, поручује предсједник Високог судског тужилачког савјета Милан Тегелтија.

Огласили су се и из ОЕБС-а и УСАИД-а. Ставови исти-предсједник Суда БиХ не смије бити именован на бази политичког притиска.

И након свега - питамо се какве то разговоре води предсједница Суда БиХ и ко је 12 година заступао грађане, када је предмет против Медџиде Кресо стигао и до главног дисциплинског тужиоца, чији ће задатак бити да провјери медијске наводе да је Кресо намијешталаа конкурс избор новог предсједника Суда БиХ.