latinica  ћирилица
13/12/2016 |  20:36 | Аутор: РТРС

Најбоље памтимо до 25. године

Просјечна особа најбоље памти догађаје који су се одвијали од њене 15. до 25. године. И то не само личне, већ и опште, попут филмова, утакмица, политичких превирања
Да ли памћење зависи од година - Фото: Screenshot
Да ли памћење зависи од годинаФото: Screenshot

И док се сви слажу да у овом периоду највише памтимо, научници се споре око разлога. Једни мисле да се живље сјећамо првих искустава, попут првог пољупца, возачке лекције, што се углавном одвија у ових десет година. Други кажу да одговор лежи у томе што о кључним догађајима из овог периода и касније разговарамо.

Међутим, међународни тим истраживача има трећу претпоставку: од 15. до 25. године се формира идентитет, па прикупљамо информације и успомене које ће нас дефинисати до краја живота.

Да би тестирали ову теорију, замолили су испитанике да са листе Оскаром награђених филмова и музичких хитова објављених између 1950. и 2005. године, изаберу оне којих се сјећају.

Од тога је требало и да изаберу пет омиљених наслова, како би установили да ли људи једнако памте догађаје који им ништа не значе и оне који су им важни. Закључак је потврдио почетну претпоставку - испитаници се нису боље сјећали филмова и пјесама који им нису били омиљени у периоду од 15. до 25. године, него у другим животним раздобљима.

Извор: Новости