latinica  ћирилица
14/12/2016 |  08:21 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

БЛ- Изложба Епархија бањалучка у Другом свјетском рату (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас у Бањалуци да је период 1941-1945. година можда и најтрагичнији по количини и обиму злочина према српском народу, његовој баштини, традицији, култури и православним црквеним објектима.
Изложба "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату" (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Изложба "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату" (Фото: banjaluka.rs.ba)

Отварајући изложбу архивских докумената "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941-1945 године - Мучеништво Српске православне цркве у Босанској Крајини", Радојичић је оцијенио да је тај период био покушај бјесомучног затирања националне и вјерске припадности уопште, па и народа у физичком смислу.

У Културном центру Бански двор у Бањалуци отворена је изложба посвећена страдању Епархије бањалучке од 1941. до 1945. године. Изложба је плод вишемјесечног труда Архива Републике Српске, Музеја жртава геноцида из Београда и Архива Српске православне цркве из Београда. 

Изложба је посвећена сјећању на страдале православне свештенике и вјероучитеље, као и на више од 80 уништених православних цркава и манастира на подручју Епархије бањалучке у Другом свјетском рату. Циљ ове изложбе је да пружи увид у историјске чињенице.

Директор Архива СПЦ Београд, Радован Пилиповић, рекао је да су представљене чињенице које указују на страдање српског народа и СПЦ на подручју данашњег западног дијела Републике Српске, односно Босанске Крајине у вријеме тзв. НДХ.

Директор Музеја жртава геноцида из Београда, Вељко Ђурић Мишина, позвао је грађане да погледају изложбу, да се информишу, "јер је ово прича локалног карактера, прича о Босанској Крајини, прича о Епархији бањалучкој и овом народу".

Овом изложбом њени аутори желе да одбране право на сјећање српског народа на сопствене жртве.

- Да се успротиви сталним покушајима ревидирања историје и релативизације злочина, јер смо свједоци у нашем комшилуку и нашем региону да се стално покушава релативизовати историја и промијенити историјске чињенице и негирати злочине - истакао је градоначелник Бањалуке.

Изложба о 400 срушених православних храмова и преко стотину убијених свештеника, као и пет епископа, на подручју тзв. НДХ биће представљена у још неколико општина у Српској.