latinica  ћирилица
14/12/2016 |  13:22 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

За норовирус довољан и додир

Норовирус се лако преноси, чак и преко загађене површине, а у замрзнутом стању може да опстане и неколико мјесеци.
Илустрација (Foto: Thinkstock) -
Илустрација (Foto: Thinkstock)

Изазива стомачне тегобе које трају до три дана, али пацијенти и 48 сати након опоравка могу ширити вирус. Још 1929. године примјећено је да се јавља најчешће од децембра до маја. Зараза се може спријечити честим и темељним прањем руку, адекватном припремом хране, а превентивно дјелују и етерична уља оригана и цимета.

Вирус се излучује путем столице и неколико дана након престанка симптома, па га често називају "фекалним вирусом", али и "ферари вирусом", јер се врло брзо шири и преноси. Открива се ПЦР методом приликом испитивања столице.

Бранко Велебит, руководилац Одјељења за микробиолошка и молекуларно-биолошка испитивања у Институту за хигијену и технологију меса Србије, упозорава: "Након трећег дана када престану видљиви симптоми, сљедећих 48 сати грађанин може да шири вирус у своју средину."

Вирус се преноси додиром, тако да је довољно да се пипне иста површину (квака, телефон, оловка, тастатура) коју је дотакла и заражена особа. Неадекватно припремљени плодови мора (шкољке, дагње) такође могу бити извор заразе.

Брисањем играчака и прањем површина може се спријечити преношење норовируса

Норовирус најчешће изазива мучнину, повраћање, воденасте столице и болове у стомаку. Усљед дехидрираности често се јављају слабост и болови у мишићима, па је важно надокнађивати течност (љекари препоручују растворе за рехидратацију). Врло је важно напоменути да након инфекције остаје само привремени имунитет, који траје до двије године, па се дешава да пацијенти више пута у животу имају тегобе због истог вируса.

Историја "зимске болести"

Педијатар др Ј. Захорски први је писао о норовирусу 1929. године, означивши га као "зимско повраћање". Примијетио је да су пацијенти од јануара до маја често долазили због повраћања и учестале воденасте столице, и још је тада закључио да је брига о хигијени посебно важна у превенцији вируса.

Данашњи назив вируса потиче од првобитног "норвок" - према америчком граду (Норвок, Охајо) у којем је први пут забиљежена епидемија 1968. године. Вирус је, међутим, идентификован тек 1972. године, када су вирусне честице уочене електронским микроскопом.

Превентивне мјере

За инфекцију не постоји посебан третман, симптоми престају након два-три дана, али се зараза може спријечити, прије свега адекватном хигијеном. Поред темељног прања руку (у трајању од 15-20 секунди) послије употребе тоалета и прије јела, треба посебно обратити пажњу на само припремање намирница, јер вирус убија температура изнад 95 степени, а у замрзнутом стању може да се одржи и неколико мјесеци. Британски стручњаци препоручују употребу предмета од бакра у јавним установама, посебно у болницама, обдаништима, школама. Етерична уља оригана и цимета такође дјелују против норовируса.

Извор: РТС