latinica  ћирилица
14/12/2016 |  14:34 | Аутор: РТРС

Лесковац: У наслијеђеном старом вартбургу пронашао богатство

У селу Пертате код Лесковца, Милош Н. (38) је у аутомобилу, старом “вартбургу“ пронашао 128.500 њемачких марака, и то у тренутку када је хтио да га прода комшији Новици Ј. (60).
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Након што је продао аутомобил, Милош је заједно са Новицом прегледао аутомобил изнутра, а онда је услиједио шок када је испод средњег сједишта пронашао фасциклу са великом свотом новца која је изашла из оптицаја посљедњег дана 2001. године.

Милошев дјед је свој новац крио у аутомобилу који је након своје смрти оставио унуку. "'Варбург' сам наследио ја јер га нико од родбине није хтио.

Пошто ни мени није био потребан, одлучио сам да га продам, да бар нешто зарадим. Нашао сам купца, и он ми је у недељу платио 400 евра. Отишли смо у кафану, залили посао роштиљем и пићем, и ни сам не знам зашто сам предложио Новици да још једном заједно прегледамо аутомобил.

Пронашли смо фасциклу, облепљену плавом изолир траком. Отворили смо је и нашли огромну количину новчаница од 100 и 1.000 немачких марака. Избројали смо 128.500", испричао је Милош за Информер, па додао:

"Била су ту и три тестамента која је деда оставио, тако да смо одмах схватили да је то његова уштеђевина. Не могу ни да вам опишем у каквом сам шоку. Не знам ни шта ћу са толиким неважећим парама. Верујем да могу да се замене у Србији".

Интересантно је то што Милош није знао да њемачке марке може да замени у Србији, по важећем курсу од 1,95 марака за један евро, што значи да је богатији за око 66.000 евра.