latinica  ћирилица
16/12/2016 |  07:23 ⇒ 18/12/2016 | 12:38 | Аутор: РТРС

СНСД и ХДЗ: Ускоро Приједлог закона о Уставном суду БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

У Источном Сарајеву одржан је састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ. Делегације су предводили лидери странака Милорад Додик и Драган Човић.
Додик - Човић - Фото: РТРС
Додик - ЧовићФото: РТРС

Делегације СНСД-а и ХДЗ-а разговарале су данас о упућивању Приједлога закона о Уставном суду БиХ у парламентарну процедуру.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је договорена да се ова прича финализује у наредне двије до три седмице и да се закон упути у Парламент БиХ. Лидери двије странке су нагласили да у Уставном суду БиХ не би требало да сједе странци, већ само држављани БиХ.

Човић је истакао да се питање Уставног суда мора ријешити у што краћем времену и да у наредних 15 дана ове двије странке требају усагластити ставове да би се информација упутила у Парламент БиХ.

Састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ у И.Сарајеву

Делегације СНСД-а и ХДЗ-а разговарале су и о европским интеграцијама наглашавајући да је приоритет да заживи механизам координације и да ће недавно достављени упитник из ЕУ бити тест његове функционалности. 

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је нагласио да је став СНСД-а да у БиХ мора постојати правна држава у којој ће се три народа договарати о кључним питањима и у којој се одлуке неће доносити прегласавањем.

Додик је поновио да су Уставни суд, Суд и Тужилаштво БиХ, као и ОБА под директном контролом Бакира Изетбеговића, што се, између осталог, видјело и из одлуке којом је оспорен Дан Републике Српске.

- Није могуће да Бакир Изетбеговић покрене иницијативу о 9. јануару, а да Срби то прихвате - изјавио је Додик,

Предсједник Српске је нагласио да Високи представник мора да оде из БиХ, јер је евидентно да је у протеклом периоду кршио међународна права као и права српског и хрватског народа.

Састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ у И. Сарајеву

Додик је рекао да је на данашњем састанку разговарано о континуитету сарадње двије партије. Истакао је да СНСД и ХДЗ годинама његују дијалог, те да настоје да постигну сагласност о већини питања.

Додик је поновио да СНСД неће ући у власт на нивоу БиХ, наглашавајући да представници тзв. Савеза за промјене раде на штету Републике Српске.

- И даље сматрам да српски представници у заједничким институцијама наносе штету спском народу, а одлуке које доносе нису у корист ни Српске, ни њеног народа. Наш дефинистивни став је да је то издаја инстереса, а то ће и вријеме показати - нагласио је Додик.

Предсједник СНСД-а сматра да је крајње вријеме да се представници српског народа у БиХ договоре око тога шта је српска национална и државна политика, те је позвао лидере да разговарају и постигну сагласност о томе. 

Додик је нагласио да СНСД неће "насјести" на излазак неколико посланика из Клуба СДА у Парламенту БиХ.

- У Сарајеву једино функционишу Савез за промјене и СДА и ништа више - рекао је лидер СНСД-а.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић рекао је да забринут због лошег функционисања владајуће већине на државном и федералном нивоу.

- Формално већину имамо, али питање је да ли она практично постоји - рекао је Човић.

Човић је увјерен да сарадња ХДЗ-а и СНСД-а може стабилизовати односе у БиХ.

Састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ у И. Сарајеву

Говорећи о односима Србије и Хрватске, Додик је рекао да је кључна изградња бољих односа између ове двије земље и њихових народа, те да је то важно и за Србе и Хрвате у Републици Српској и БиХ.

- Веома је важно и за Републику Српску и за Хрватску да се изграде што бољи односи између ова два народа и да се усмјеримо ка дијалогу - рекао је Додик.

Састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а одржан је у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.