latinica  ћирилица
16/12/2016 |  11:15 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Шест знакова који претходе срчаном удару

Срчане болести водећи су узрок смрти у земљама развијеног свијета, а инфаркт је смртоносан у чак 30 одсто случајева - док се често може јавити и изненадна смрт у недјељама након стабилизације пацијента усљед срчаног удара.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Код инфаркта долази до оштећења мишића срца што ствара трајан ожиљак на органу.

Тај дио срца може постати електрички нестабилан и произвести аритмију која може угрозити живот - вентрикуларну тахикардију и вентрикуларну фибрилацију. Управо из тих разлога важно је на вријеме уочити знакове пријетећег срчаног удара како би се он спријечио или барем умањио, па тако и спасао живот.

Већина људи који су доживјели инфаркт имали су симптоме и до мјесец дана прије инцидента, али већина на њих нису обраћали пажњу. Док су мушкарци склонији боловима у грудима, жене најчешће искусе тешкоће у дисању.

Код мушкараца се могу појавити и проблеми с ерекцијом чему је кривац сужење крвних судова. Чак двије трећине њих је то примијетило прије застоја срца. Жене (њих око 70 одсто) склоније су осјећању снажног и дуготрајног умора, чак неколико недјеља прије удара. Ако срчани мишић не ради како треба то може узроковати и отицање ногу, па и на то треба обратити пажњу.

Обратите пажњу на ових шест знакова који се могу појавити и мјесец дана прије срчаног удара:

1. Умор

Ако се артерије сузе, срце прима мање крви него што је навикло због чега ради много теже. То је разлог зашто се осјећате уморно и поспано све вријеме.

2. Краткоћа даха

Ако срце добија мање крви то значи да ће плућа добијати мање кисеоника него што је нормално. Имате ли проблема с дисањем, што прије посјетите доктора јер то може значити како се приближава вријеме срчаног удара.

3. Слабост

Ако тијело ослаби тј. осјећате слабост, то је зато што одједном артерије постану уске и не допуштају крви да циркулише исправно. Тада мишићи не добијају оно што им је потребно и може се догодити да се срушите.

4. Вртоглавица и хладно знојење

Слаба циркулација кривац је и за то што је проток крви у мозгу ограничен, а то је врло опасно по живот. У таквој ситуацији осјетићете вртоглавицу и збуњеност. Не игноришите овакве знакове.

5. Притисак у грудима

Имате ли ране симптоме срчаног удара вјероватно ћете осјетити и немир у грудима, мању бол или повишен притисак. То ће бити све чешће како се ближи дан срчаног удара.

6. Симптоми грипа или прехладе

Ако се осјећате као да имате симптоме грипа или прехладе, могло би да се ради о најави срчаног удара у блиској будућности. Многу људи који су преживјели удар касније су рекли како су неколико дана раније имали такве симптоме, нпр. кашаљ, грозницу...

Извор: Агенције