latinica  ћирилица
18/12/2016 |  14:34 | Аутор: РТРС

Без вакцинације дјеце, биће све више епидемија!

Епидемије малих богиња које се у посљедњих неколико година повремено јављају у Србији, за стручњаке нису изненађење, јер је већ 10 година број вакцинисаних од овог вирусног обољења у великом паду.
Вакцинација дјеце - Фото: илустрација
Вакцинација дјецеФото: илустрација

Због заблуде да ММР вакцина изазива аутизам, родитељи одбијају да вакцинишу дјецу. То у будућности може да доведе до учесталијих епидемија малих богиња, упозоравају епидемиолози.

Симптоми малих богиња исти су код дјеце и код одраслих. У прва два до четири дана болести јавља се повишена тјелесна температура, сув надражајни кашаљ, црвенило и сузење очију и секреција из носа. Један до два дана прије појаве оспи по тијелу, уочаваја су се бјеличасте тачкице на слузокожи усне дупље , такозване Копликове мрље. Оне нестају убрзо по појави оспи, које избијају прво на лицу, иза ушију и на врату, а затим се постепено шире ка осталим дијеловима тијела а праћене су повишеном температуром. Оспе трају пет до шест дана и повлаче се истим редосљедом као што су избијале.

Доктори у Заводу за јавно здравље Београд објашњавају да до инфекције вирусом морбила код одраслих особа долази уколико нису примиле вакцину или су рођене прије 1971. године, када се уопште није давала ММР вакцина. Зато упозоравају да је данас неопходно малишане вакцинисати, јер одбијање цјепива може само да нашкоди дјетету.

- Велики број научних студија које су обухватиле више од 14 милиона малишана широм свијета доказале су да нема узрочне повезаности између ММР вакцина и аутизима. Невакцинисање дјетета или одлагање вакцинације доводи до стварања популације чији имуни систем није довољно јак да се одбрани од вируса богиња. То повећава ризик да у наредним годинама имамо све чешће појаве оваквих епидемија - упозорили су љекари.

Ова вирусна инфекција може бити праћена озбиљним компликацијама. Најчешће компликације јављају се код малишана млађих од пет година и особа старијих од 20.

- Запаљење плућа, које се јавља код шест одсто обољелих особа, једна је од озбиљних компликација која у великом броју случајева може да доведе и до смртног исхода. Енцефалитис, тј. запаљење мозга јавља се код једне од 1.000 обољелих особа, а такође може да дође до запаљења средњег уха и пролива. Код дјеце која су прележала мале богиње у узрасту млађе од двије године послије просјечно седам до 10 година од обољења може да дође до субакутног склерозирајућег паненцефалитиса. То је прогресивно дегенеративно обољења које захвата све структуре мозга и нажалост најчешће доводи до смртног исхода - објашњавају љекари.

ММР вакцина не штити само од морбила, већ и од појаве заушака и рубеола, а најбоље је да дијете прими након првог рођендана односно између 12. и 15. мјесеца живота, јер свако одлагање може имати за посљедицу инфекцију овим вирусом уколико дијете дође у контакт са обољелом особом. Пре поласка у школу дијете би требало да прими још једну дозу ове вакцине, јер се тако у 99 одсто постиже дуготрајна заштита, а можда и доживотни имунитет.

Извор: В. новости