latinica  ћирилица
19/12/2016 |  09:02 | Аутор: РТРС

Дијета: Обољели од гихта не треба да једу месо

Добро избалансиран јеловник може да помогне у ублажавању симптома реуматских болести. Препоручују се млијеко и млијечни производи, чорбе од поврћа и свјеже цијеђени воћни сокови, пишу Вечерње новости.
Дијета (фото: Thinkstock) -
Дијета (фото: Thinkstock)

У лијечењу гихта веома важну улога има правилна исхрана и адекватна тјелесна тежина. Током терапије лијечења ове болести неопходно је да правилно комбинујете намирнице, једете три оброка дневно и уносите око 1.500 калорија у току дана. На овај начин побољшаћете циркулацију и елиминисати вишак течности и штетних материја, али и ублажити симптоме гихта.

С обзиром на то да већи унос намирница које садрже протеине може да доведе до повећане производње мокраћне киселине, месо и изнутрице требало би да избјегавате, нарочито у акутном нападу гихта. Месне прерађевине, чорбе од меса као и високо калоричну храну морате да избаците из јеловника. Алкохол и газирана пића нису дозвољни, већ је неопходно да пијете што више воде у току дана, најбоље два до три литра, како би бубрези брже и лакше избацили вишак мокраћне киселине.

Млијеко и млијечне производе можете јести колико желите, јер они утичу на побољшање здравља костију. Због здравих омега 3 масних киселина рибу смијете да једете, али избегавајте сардину и скушу. Пожељно је да једете што више свјежег и бареног поврћа, нарочито кромпир, кукуруз, пиринач, као и да пијате сок од шаргарепе, целера, киселог купуса и свјеже цијеђеног воћа. Дневно би требало да поједете и двије до четири порције воћа по избору, а повремено на менију може да се нађе мало чоколаде и меда.

1. Дан

Доручак: чаша лимунаде, немасни сир, хљеб

Ручак: чорба од шаргарепе, динстано зеље са паприком и парадајзом, компот од јабука

Вечера: зелена салата и цвекла, немасни сир, парче хљеба, чаша лимунаде

2. Дан

Доручак: шоља чаја од шипка, једно кувано јаје, парче хљеба

Ручак: супа од парадајза, пире кромпир са динстаним плавим патлиџаном, зелена салата

Вечера: воћна салта од поморанџе, јабуке, крушке и шљиве, шоља какаа

3. Дан

Доручак: омлет са парадајзом, парче хљеба, чаша минералне воде

Ручак: кромпир чорба, пиринач са немасним сиром и поврћем по избору, чаша сока од поморанџе

Вечера: печена паприка са парадајзом, кувани кромпир

Извор: Б92