latinica  ћирилица
22/12/2016 |  11:56 ⇒ 17/03/2017 | 08:56 | Аутор: РТРС

Филм о српском страдању "Дјеца" премијерно у Хрватској

Након приказивања у Европском парламенту у Стразбуру као и низа међународних награда и признања документарни филма "Дјеца" наћи ће се и пред публиком у Хрватској.
Документарни филм Дениса Бојића "Дјеца" - Фото: РТРС
Документарни филм Дениса Бојића "Дјеца"Фото: РТРС

Филм "Дјеца" аутора Дениса Бојића рађен у продукцији РТРС-а биће приказан у биоскопској сали Културног центра "Борово" 23.12 са почетком у 19 часова.

Зоран Којић, генерални секретар Српског народног форума и главни уредник инфо портала Срба у Хрватској "Форум" каже да српска заједница у Хрватској нема често прилику да на овакав начин буде упозната са страдањем свог народа.

-Премијерно приказивање документарног филма "Дјеца" у Хрватској, у Борову од изузетног је значаја, прије свега за културу сјећања нашег народа из не тако давне прошлости. Потресно, али истинито свједочанство сажето у овај филм има за циљ да окупи представнике друштвеног и политичког живота; мајке и очеве, те оне који ће све то и постајати како би лакше, на најконкретнији начин схватили да мир заиста нема алтернативу. Препознавши вриједности овог филма, уложили смо додатни напор да се пројекција одржи баш у Борову па ће у петак 23. децембра Биоскопска дворана КЦ-а "Борово" видјети оно на чему ми као српска организација у Хрватској инсистирамо да се прикаже гдје год је то могуће, наводи Којић.

Аутор филма Денис Бојић истиче да је приказивање филма о српском страдању у Хрватској и то баш у Боровом Селу, надомак Вуковара важан корак напријед када се, прије свега, говори о истини.

- Филм "Дјеца" не свједочи само о страдању српског народа, он неумољивим чињеницама подсјећа да сваки злочин има своје име и презиме, те да ће у том контексту публика у Хрватској моћи да види податке који су у Хрватским медијима потпуно игнорисани.

Једна од тих чињеница каже да су регуларне оружане снаге Хрватске на подручју Мркоњић Града извршиле један од најмонструознијих злочина на овом просторима, што је податак који српска заједница не смије заборавити, а на који се хрватска заједница мора подјећати, истиче Бојић.

Документарни филм "Дјеца" представља потресну драму која на јединствен начин проговара о четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки, који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце, која су погинула као припадници ВРС. Овај филм је свједочанство једног туробног времена које је задесило сав српски живаљ на прагу двадесет првог вијека.