latinica  ћирилица
23/12/2016 |  07:59 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Документарни филм "Дјеца" данас премијерно у Хрватској

Документарни филм "Дјеца" Дениса Бојића, који је рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, данас ће бити премијерно приказан у Борову у Хрватској.
Филм РТРС-а "Дјеца" - Фото: РТРС
Филм РТРС-а "Дјеца"Фото: РТРС

Генерални секретар Српског народног форума Зоран Којић рекао је да српска заједница у Хрватској нема често прилику да се на овакав начин упозна са страдањем свог народа.

"Премијерно приказивање овог документарног филма од изузетног је значаја, прије свега, за културу сјећања нашег народа из не тако давне прошлости", истакао је Којић, који је главни уредник инфо портала Срба у Хрватској "Форум".

Он је навео да је циљ овог потресног, али истинитог свједочанства сажетог у филм, окупљање мајки и очева као и оних који ће то тек постати, те представника друштвеног и политичког живота, да на најконкретнији начин схвате да мир заиста нема алтернативу.

Аутор филма Денис Бојић сматра да је приказивање филма о српском страдању у Хрватској и то баш у Борову Селу, надомак Вуковара, важан корак напријед када се, прије свега, говори о истини, саопштила је Радио-телевизија Републике Српске.

"Овај филм не свједочи само о страдању српског народа. Он неумољивим чињеницама подсјећа да сваки злочин има своје име и презиме, те да ће у том контексту публика у Хрватској моћи да види податке који су у хрватским медијима потпуно игнорисани", рекао је Бојић.

Документарни филм "Дјеца" представља потресну драму која на јединствен начин проговара о четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки, који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце, која су погинула као припадници Војске Републике Српске.

Овај филм је свједочанство једног туробног времена које је задесило сав српски живаљ на прагу 21. вијека.

Премијера документарног филма "Дјеца" биће одржана у биоскопској сали Културног центра "Борово" у 19.00 часова.