latinica  ћирилица
23/12/2016 |  21:31 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Трикови из кухиње којима ћете ублажити грлобољу

Грлобоља је честа појава у хладнијим мјесецима. Најчешћи узроци су прехлада, претјерано напрезање гласних жица или суви ваздух којем смо изложени боравећи у топлим и затвореним просторима.
Грло, крајници-илустрација (Фото: Thinkstock) -
Грло, крајници-илустрација (Фото: Thinkstock)

Без обзира на то да ли су болови у грлу посљедица бактеријске или вирусне инфекције, јаке прехладе или механичке иритације сувим ваздухом, хладним напицима, гласним певањем или викањем, гутање је често врло отежано.

Топла лимунада

За почетак направите топлу лимунаду у којој ћете размутити кашичицу меда.

Слана вода

У чашу обичне воде (200 мл) размути кашичицу морске соли. Гргљајте гутљај по гутљај течности у грлу док не потрошите припремљену количину. Поступак поновити неколико пута током дана. Ово ће помоћи да се одржи влажност у устима и уклониће осјећај гребања.

Бијели лук

Природни антибиотик који уништава вирусе, бактерије, па чак и гљивице. Чим осјетите гребање у грлу, превентивно поједите неколико режњева бијелог лука, а насјецкани се одлично спаја са салатама. Од њега се може припремити и ефикасно средство за лијечење грлобоље. У чашу прокуване и охлађене воде додајте неколико изгњечених режњева бијелог лука. Након неколико сати проциједити. Добијену смјесу гргљајте у грлу неколико пута током дана.

Рен

У чашу топле воде додајте кашичицу свјежег наренданог рена и једну кашичицу меда. Добро промијешајте и пијте полако у гутљајима.

Јабуково сирће

Када се јаве први симптоми упале грла, препоручује се испирање грла јабуковим сирћетом. У чашу топле воде размути три кашичице сирћета, гргљајте па испљуните.

Течност

Треба узимати више течности, посебно биљних чајева који се могу засладити медом и у охлађени додати неколико капи лимуновог сока. На тај начин ће слузница бити мање сува.

Сируп од лука

У теглу слагати кришке лука, лимуна, кашику меда све док се посуда не напуни до врха. Оставити да одстоји на тамном и хладном мјесту покривено тањирићем од шест до 10 сати, док лук не пусти сок. Проциједити у тамну бочицу и узимати по једну кашику на свака два сата.

Извор: Б92