latinica  ћирилица
25/12/2016 |  08:13 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

У паду руског авиона погинуло 92 путника и чланова посаде (ФОТО/ВИДЕО)

У паду руског војног авиона у Црном мору, погинуло је свих 92 путника и чланова посаде, потврдило је руско Министарство одбране.
Пад руског авиона (Тwitter) -
Пад руског авиона (Тwitter)

Руске новинске агенције, позивајући се на неименоване безбједносне изворе, наводе да се авион "Ту-154" срушио у море недалеко од руског града Сочија непосредно након што је нестао са радарског екрана.

Руско Министарство одбране саопштило је да су у авиону били припадници руске војске и чланови војног хора и плесне групе "Александров", који су били на путу у војну базу Хмејмим у Сирији ради забаве војника пред Нову годину.

Припадници руске војске и чланови војног хора и плесне групе "Александров" (Фото: Viktor Tolochko/Sputnik)

Остаци авиона пронађени су на дубини од 50 до 70 метара и на удаљености од 1,5 километара од руске обале.

Руска новинска агенција "РИА Новости", позивајући се на неименовани безбједносни извор, јавља да се авион, према прелиминарним резултатима истраге, срушио због техничког квара или грешке пилота.

Агенција Интерфакс наводи да авион није послао позив у помоћ.

Потрага за преживјелима (Фото: Nina Zotina/Sputnik)

Међу 93 путника у руском војном авиону који се срушио Црно море код града Сочија била су и три радника руске телевизијске станице "НТВ".

Руска новинска агенција ТАСС наводи да су у авиону били дописник "НТВ-а" Михаил Лужецки, оператер Олег Пестов и техничар звука Евјениј Толстов.

Потрага за преживјелима (Фото: Profimedia)

Осим новинара "НТВ-а" у авиону су била и по три радника телевизијских станица "Канал један" и "Звијезда".

У авиону су биле и младе балерине Раљина Гиљманова, Лилија Пирјева, Дарја Трофимова и Марија Клокотова.

Потрага за преживјелима (Фото: Profimedia)

Руско Министарство одбране саопштило је да је за сада пронађено десет тијела.

Шеф Комитета за одбрамбена питања у Горњем дому парламента Русије Виктор Озерове рекао је данас да је могући узрок пада војног транспортног авиона технички квар или грешка посаде, али је изразио увјерење да није ријеч о тероризму, јер је летјелицом управљала војска.

Ројтерс је пренио информацију агенције РИА новости из неименованог извора, да је авион пао због техничког проблема.

Поводом авионске несреће, телеграме саучешћа упутили су предсједник РС Милорад Додик, предсједница Владе Жељка Цвијановић, предсједник парламента Недељко Чубриловић и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Сутра Дан жалости у Русији

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да ће сутра у цијелој Русији бити дан жалости након што су 92 особе погинуле у паду војног авиона у Црно море.

"За сутра је проглашен национални дан жалости у Русији", рекао је Путин новинарима, преноси руска новинска агенција "Спутњик".