latinica  ћирилица
25/12/2016 |  18:38 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Стручњаци упозоравају: Конзумеризам нам уништава дјецу

Група водећих аутора, предавача и стручњака за развој дјеце позива владу Велике Британије да представи званичне препоруке за употребу телефона, таблета и рачунара код најмлађих, због све веће забринутости за њихов утицај на физичко и ментално здравље дјеце.
Дјеца све више зависна од технологије - Фото: Screenshot
Дјеца све више зависна од технологијеФото: Screenshot

Четрдесет стручњака потписало је захтјев у ком стоји да су савремени уређаји "токсични" у дјетињству и у ком се апелује на владу да формира посебно министарство за дјецу чија ће главна одговорност бити процјена свих закона и њиховог утицаја на здравље и благостање дјетета.

Стручњаци позивају да се за дјецу узраста између три и седам година формира нека врста вртића у којима ће акцент бити на друштвеном и емотивном развоју и игри у природи. Такође, захтјевају да се формирају званичне препоруке о томе колико времена дјеца узраста до 12 година могу да проводе уз екране.

Група је изразила забринутост да су дјечје здравље и благостање угрожени "због пада интересовања за игру напољу, а све веће окренутости технологији, хипер-компетитивног школства и комерцијализације дјетињства".

Законодавство је, према њиховој оцјени, "млако, краткорочно и неефикасно" у борби са гојазношћу и менталним проблемима младих, због чега се друштво приближава размјерама кризе на овим пољима.

Су Палмер, потписница захтјева и ауторка књиге "Токсично дјетињство", каже да су међу основним потребама дјеце, уз храну и кров над главом, љубав и игра.

"Међутим, конзумеристичка култура подстакла је одрасле да помјешају ове потребе са стварима које можете купити у продавницама. Постали смо опсједнути тиме да научимо дјецу свему. Али, не можете их научити стварима као што су самоконтрола и прилагодљивост-то мора да се развија кроз лично искуство", каже она.

Др Шери Комбс, дјечји и породични психотерапеут, која је била директорка основне школе када је прије десет година објављена књига "Токсично дјетињство", сматра да су закони "опасни за дјечје благостање, самопоуздање и дугорочно учење".

"И десет година касније, ја сам породични и дјечји психотерапеут који покушава да састави дјелиће емоционално сломљене дјеце, приморане да трпе штетно и екстремно стресно окружење у школама. Не можемо стајати са стране и толерисати такво злостављање, када имамо друге међународне моделе који показују како се могу постићи одлични резултати у образовању, а да дјеца притом израсту у ментално здраве људе".

Извор: Б92