latinica  ћирилица
26/12/2016 |  16:56 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

У И.Сарајеву отворен "Кутак кинеске културе" (ВИДЕО)

"Кутак кинеске културе", поставка кинеских умјетничких и историјских вриједности у фоајеу Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву одраз је подршке амбасаде Народне Републике Кине јединој Катедри за Синологију у БиХ и Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.
Кинески језик у И. Сарајеву - Фото: РТРС
Кинески језик у И. СарајевуФото: РТРС

Тек неколико корака преостало је и до оснивања Конфуцијевог института на овом факултету.

Катедра за Синологију на Филозофском факултету у Палама постоји пет година, а од прошле године је самостална. У протекле двије године на једногодишњи студиј Кинеског језика отишло је више од 40 студената. Наредни корак, оснивање Конфуцијевог института.

На Катедру за Синологију ове године уписан је највећи број студената.

"Катедра се развија веома брзо и један од највећих успјеха је отварање кинеског центра за полагање језика", каже Је Јо Си професор и лектор кинеског језика

Кинески Кутак садржи умјетничке и историјске артефакте који ће студентима Филозофског факултета приближити кинеску културу.

"Жеља да се захвалимо на подршци и НР Кини покажемо колика подршка шире заједнице у политичком смислу постоји", рекла је Бојана Павловић шеф Катедре за Синологију.

У овој академској години уписана је и прва генерација студената мастер студија на овој катедри.

“Егзотичност језика привлачи студенте из цијеле БиХ, Србије, па чак и Хрватске”, напомиње Јелена Вујичић студент мастер студије на Катедри Синологије.

Под окриљем Катедре за Синологију и кинеске амбасаде у Палама и Лукавици већ неколико генерација дјеце и одраслих похађа курс кинеског језика.

Градећи мостове пријатељства на овој катедри често организују дружења и културне манифестације.