latinica  ћирилица
26/12/2016 |  19:20 ⇒ 27/12/2016 | 13:53 | Аутор: РТРС

Додик показао позивницу за инаугурацију Трампа; Амбасада САД одбила захтјев за дипломатску визу (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик показао је, за РТРС, позивницу да присуствује свечаности поводом полагања заклетве новог америчког предсједника Доналда Трампа.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - интервју за РТР - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - интервју за РТРФото: РТРС

Акредитације га, каже предсједник Српске, чекају у Вашингтону.

Осим што је показао позвивницу за инаугурацију Доналда Трампа, предсједник Републике је детаљно препричао телефонски разговор који је прошле седмице водио с замјеником помоћника америчког државног секретара, који је тражио да се одрекне политике СНСД-а и да се одазове Тужилаштву БиХ.

Цијелу причу назвао је харангом у режији америчке амбасадорке у БиХ, која ће ускоро спаковати кофере и напустити БиХ.

Позивница и мјесто у седмом реду за предсједника Републике Српске, као и позив Предсједничком балу, на коме ће бити и Доналд Трамп, на ноге је подигло америчку амбасаду у БиХ.

Предсједник је позив, како каже, добио од људи који су били у Трамповом изборном штабу, а који су и дио тима који се баве транзицијом претходне америчке администрације - ка новој.

Чим су видјели списак званица, на којој се нашло и име предсједника Српске Милорада Додика, америчка амбасада у БиХ, отворено је кренула с уцјенама.

"Цијела харанга је настала оног тренутка када се на званичном списку нашло име Милорада Додика и наравно сертификат на којем пише Милорад Додик и улазнице за бал", рекао је предсједник Српске.

Из Америчке амбасада у БиХ предсједника Додика лично нису позвили ни када су пријетили санкцијама због референдума, али јесу због позива на инаугурацији Доналда Трампа. У телефонском разговору с предсједником Додиком - замјеник помоћника америчког државног секретара Хојт Јиом га је лично оптужио за застој БиХ на пут ка европској заједници. Амерички дипломата је од Додика тражио и да се СНСД одрекне декларације у вези с процесима 2018 године. Хојт је отишао и корак даље, од предсједника Републике је тражио да се одазове и позиву Тужилаштва БиХ.

"Ја сам рекао сљедеће: То што је БиХ у кризи је најкривља стара америчка администрација и тражио сам да напусте Бих, да више не мешетаре и да СНСД неће одустати од својих политика", напомиње Додик.

Телефонски разговор се одвијао у присуству америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак. Због оваквог става предсједника Додика, америчка амбасада у БиХ се одлучила да подигне рампу за одлазак у САД.

"Дан након тог разговора мени је одбијена дипломатска виза уз образложење да тамо не идем као представник БиХ", говори Додик.

Чему онда бх. дипломатски пасош, упитао је предсједник. Не искључује могућност његовог одрицања, а све је извјесније да ће у наредној години путовати са српским пасошем.

Шта је још предсједник Српске открио у интервјуу, погледајте у Печату, гдје ће у цјелости бити објављен у четвртак, 29. децембра.